Bebedor

Annelik Doğanızda Bebedor Yanınızda

Doğum Çantası Nasıl Hazırlanmalı? 20 Sep 2023, 6:24 am

En heyecanlı anlara adım adım yaklaştık! Bebeğinizi kucağınıza almak için sabırsızlanırken, kafanıza pek çok soru işareti takılıyor olabilir. Bu sorular arasında doğum çantasın ne zaman ve nasıl hazırlanacağı olduğuna eminiz. Sizin için ihtiyaçlarınıza yönelik harika bir doğum çantası listesi hazırladık!

Doğum Çantası Ne Zaman Hazırlanır?

Erken doğum ihtimaline hazırlıklı olmak için en geç 32. haftada doğum çantasının hazırlanması gerekir. Çanta hazırlığına başlamadan önce, doğum yapacağınız hastanenin size sağlayacağı hizmetleri öğrenmelisiniz. Çünkü bazı hastaneler, yenidoğan için takım ya da annenin diş fırçası ve macunu gibi temel ihtiyaçlarını karşılar. Bu nedenle doğum çantasında gereksiz ağırlık istemezseniz, hastanenin temin ettiği ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Bazı anne adayları ise hastanenin verdiği ürünler yerine kendi eşyalarını kullanmayı tercih edebilir. Bu yüzden size kapsamlı bir doğum çantası listesi hazırladık.

Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

doğum çantası hazırlamayı düşünen kadın

Doğum çantasının içerisinde anne ve bebek için gerekli olabilecek bütün eşyaların olması gerekir. Bu nedenle anne ve bebek için doğum çantası hazırlanmalıdır.

Anne Doğum Çantasında Neler Olmalı?

Doğum öncesi ve doğum sonrası hastanede kalınan süre boyunca, ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyin yanınızda olması sizi rahatlatacaktır. Bunun için yanınıza almanız gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Hamilelik döneminizle ilgili dosya (yapılan testler ve sonuçları için)
  • 2 ya da 3 takım pijama. (Pijamanın önden düğmeli olması, kolay bir emzirme için fayda sağlayacaktır)
  • Sabahlık
  • Hijyenik ped
  • Birkaç çift çorap
  • Birkaç adet pamuklu iç çamaşırı
  • Kişisel bakım eşyaları (tarak, diş fırçası, diş macunu vb.)
  • Makyaj çantası (fotoğraflarda daha iyi görünmek için birebir)
  • Fotoğraf makinesi (en özel anları fotoğraflamak için)
  • Kişisel bakım ürünleri (nemlendirici, tonik, krem, deodorant vb.)
  • Kirli çamaşır torbası
  • Telefon ve şarj aleti
  • Temiz havlu ve sabun
  • Islak ve kuru mendil
  • Meme ucu için bakım kremi, mendil ve kompres
  • Emzirme sütyeni
  • Hastane çıkışında giymek için rahat bir kıyafet
  • Sevdiğiniz bir eşya (kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır)

Bebek Doğum Çantasında Neler Olmalı?

bebek doğum çantası listesi hazırlayan bir kadın

Bebeğin ihtiyacı olabilecek her şey, doğum çantasında olmalıdır. Bebek için doğum çantasında olması gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • 1 paket bebek bezi
  • Hipoalerjenik, alkol içermeyen bebek ıslak mendili
  • Bebek kıyafetleri (tulum, zıbın, pijama, patik, çorap, başlık, eldiven)
  • 2 bebek battaniyesi ve müslin bez
  • Süt sağma cihazı
  • Yumuşak ve küçük havlu
  • Biberon, emzik kutusu
  • Hastane çıkışı için araba koltuğu ya da bebek arabası
  • Bebek bakım ürünleri (pişik kremi, vücut jeli, nemlendirici vb.)

Anne Sütü Nasıl Saklanır? 14 Sep 2023, 10:07 am

Anne sütü, bebeğinizin ihtiyaç duyacağı tüm besin kaynaklarını içerisinde barındırır. Uygun saklama koşullarında saklandığı süre boyunca anne sütü ilk günkü tazeliğini korur. Eğer bebeğinizi emzirmek için vakit bulamıyorsanız ya da çalışan bir anneyseniz, sütünüzü sağıp saklayarak bebeğinizi doyurabilirsiniz.

Anne sütünün, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirerek gelişimine katkı sağladığı bilinen bir gerçek. Pek çok anne, çalışma ya da farklı sebeplerden ötürü bebeğini sıklıkla emziremeyebilir. Böylesi durumlarda anne sütünü saklamak oldukça önem kazanır. Bu nedenle pek çok anne, sütünü nasıl saklayacağını merak eder. Bu yazımızda sizin için anne sütünün nasıl saklandığına dair bilinmesi gerekenleri derledik.

Anne Sütü Nasıl Sağılır?

Daha önce hiç sütünüzü sağmadıysanız, “anne sütü nasıl sağılır” diye düşünmeniz oldukça doğaldır. Anne sütünü sağmak için 3 farklı yöntem bulunur. Bu yöntemler:

-Elle süt sağma

-Manuel göğüs pompasıyla süt sağma

-Elektrikli göğüs pompasıyla süt sağma

Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın, sütü sağdığınız kabın temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir. Kabı mikroplardan arındırmak için kaynar su içerisinde bekletebilirsiniz. Bunların yanı sıra meme ucunuzu temizlemeyi de ihmal etmemelisiniz. Ayrıca ılık bir havluyu göğsünüze koymak ya da ılık bir duş almak, süt akışının hızlanması için faydalı olacaktır.

Anne Sütünü Saklama Koşulları Nelerdir?

Anne sütünü saklamak için cam kap ya da anne sütü saklama poşeti kullanabilirsiniz. Her poşet içerisine bebeğinizin bir öğünde tüketmesi gereken miktarda anne sütü koymanız gerekir. Ayrıca buzdolabına ya da dondurucuya koyacağınız süt kapları, bir süre sonra genleşir. Bu nedenle saklama kaplarının ağzına kadar doldurmamaya özen göstermeniz önem taşır. Bebekler genellikle tek seferde 60 ml ila 12 ml arasında süt tüketir. Bu nedenle saklama kabına 60 ml civarında süt doldurmak işinize yarayacaktır.

Sütünüzü buzdolabında ya da dondurucuda saklayabilirsiniz. Sütünüzün kullanım ömrünü artırmak için tercihinizi donduruculardan yana kullanabilirsiniz. Saklama işleminin öncesinde kabın üzerine süt sağma tarihini ve saatini belirten bir sticker yapıştırmak da işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Saklanan Anne Sütünün Ömrü Ne Kadardır?

Anne sütünün saklama süresi, saklanılan yere göre değişiklik gösterir:

-Oda sıcaklığında yaklaşık 3 saat,

-Buzdobabında 3 gün

-Buzlukta 3 ay,

boyunca muhafaza edilebilir.

Buzluktaki Anne Sütü Nasıl Çözülür?

Dondurucuda muhafaza edilen anne sütünün, direkt olarak yüksek ısıya maruz bırakılmaması gerekir. Anne sütünü kademeli olarak çözmek gerekir. Bu nedenle öne buzdolabına koymalı, ardındansa benmari usulü çözdürebilirsiniz. Çözülmekte olan süt sıcaklığının, memeden gelen süt ile aynı ısıda olmasına özen gösterebilirsiniz. Ayrıca buzluktan çıkardığınız anne sütünü, oda sıcaklığında 1 saatten fazla tutmamanız gerekir. Sütü kullandıysanız bir miktar kaldıysa ya da çözdürüp vazgeçtiyseniz tekrar dondurucuya koymamanız önem taşır.

 

Bebekler kendi hikayesini yazmalı. 19 Dec 2021, 7:52 pm

“Doğal ebeveynlik” nedir? 19 Dec 2021, 7:49 pm

Bebeğim 1 Haftalık: Merhaba Dünya Ben Geldim 17 Dec 2021, 10:16 am

Ona dokunmadan veya bakmadan durabilmek neredeyse imkânsız değil mi? Yeni doğan bir bebeğe sahip olmak böyle bir şey işte. Hayal gibi… Bitmek bilmeyen bir bekleyişin sonunda, bebeğiniz artık yanı başınızda. Yorgunluk, şaşkınlık ve her şeyin ötesinde kocaman bir sevgi tüm bedeninizi kapladı. Hislerinizin kabardığı bu dönemde, gelin bebeğinizi tanımaya başlayalım.

 

Bebeğim 1 Haftalık: Merhaba Dünya Ben Geldim Görseli 2

 

https://bebedor.com/emzirme-takvimiOna baktıkça ne kadar şeker ve ne kadar minik olduğunu düşünmeden duramıyor olmanız normal. Eğer sezaryen doğum yapmadıysanız, bebeğinizin kafasının doğum sonrasında hala biraz eğimli olması da aynı şekilde çok normal. Endişelenmeyin. İlerleyen haftalarda bebeğinizin kafası olması gerektiği gibi görünecek. Haftalar ilerledikçe değişecek bir diğer şey ise bebeğinizin saçları. Şimdilik bebeğinizin ne kadar, ne renkte ve ne tip saçı olduğuna pek aldırmayın, çünkü mevcut görüntü birkaç ay sonra farklılaşacak. Sarışın bebekler, esmere dönebileceği gibi, düz saçlı bebekler de kıvırcık saçlı olabiliyor. Birkaç fotoğraf çekmeniz bu zamanlarını hatırlamanızı sağlayacaktır.

 

Bebeğim 1 Haftalık: Merhaba Dünya Ben Geldim Görseli 3

Bez değiştirme konusuna gelirsek, günde 6 ila 10 kez bez değiştirmeye hazır olun. Bebeğiniz yeterince besleniyor ve sağlıklı ise bezi sık sık kirlenecektir. İlk üç gün boyunca gelen siyah veya yeşil, oldukça yapışkan dışkısı ise üçüncü günden sonra daha sarı ve sıvı bir hal alacaktır. Bu kesinlikle ishal olduğu anlamına gelmiyor. Her şeyin yolunda olduğuna inanın.

Uyku düzeni yaratmayı düşünmek için şimdilik biraz erken. Başlarda inişli çıkışlı, beklenmedik bir rutine katlanmanız gerekecektir. Bu süreçte en önemli nokta güvenli bir uyku ortamı oluşturmaktır. Hafif loş bir ışık ve 21-25 derece ısıya sahip bir oda onun huzurlu bir şekilde uyumasına yardımcı olur. Ayrıca bebeğinizin sırt üstü yattığına ve yakınında yastık veya yorgan olmadığına emin olmalısınız. Bunlar ona dolanabilir ve nefes almasını engelleyebilir.

Dokuz ay boyunca karnınızın içinde saklandıktan sonra hayata geldiğinde; dünya ona biraz gürültülü, fazla aydınlık ve bazen soğuk gelebilir. Bu nedenle bebeğiniz huzursuzlaşıp, sık sık ağlayabilir. Telaşlanmayın. Bir süre sonra neden ağladığını ve çıkardığı diğer tüm sesleri daha iyi anlayabilecek ve isteklerini tahmin edebileceksiniz. İkinizin de biraz zamana ihtiyacı var. Bebeğiniz ıslak bir ortamdan kuru bir ortama geçtiği için, cildi bu yeniliğe anında adapte olamaz. Bu süreçte bebeksi cildinin yumuşaklığına size biraz garip gelebilecek bir buruşukluk ve soyulma eşlik edebilir. Yeni doğan bebekler için uygun kremleri doktorunuza danışabilirsiniz, ama hiç krem kullanmasınız bile, bebeğinizin cildi kendi kendini yenileyecektir.

Bebeğinizin gözü sizden başkasını görmüyor!
Bebeklerin görüşü bulanık olduğu için odaklanmakta zorlanırlar. Ancak çok net olmasa da yaklaşık 25 cm uzaklığa kadar görebilirler. Yani bebeğinizin gözü sizden başkasını görmüyor dersek yalan olmaz. Şu an ona aldığınız oyuncaklarla oynaması için çok erken. Yüz yüze ‘Ce Eee’ oynamak için ise doğru zaman. Seslere gelince, bebeğiniz kesinlikle sesleri duyabiliyor. Yani bir kapı çarptığında veya köpek havladığında korkabilir. Burnu da aynı şekilde şimdiden koku alabiliyor ve en sevdiği koku sizinki! Dokunma duyusu ise en çok önem vermeniz gereken nokta. Kucağınıza almayı ve ona sık sık sarılmayı ihmal etmeyin.

İlk haftasında bebeğiniz kilo almak yerine genelde biraz kilo verir. Bu gelişim için doğal bir süreçtir. Endişe içinde tartıya koşmanıza gerek yok. Onu emzirdiğiniz için ne kadar süt içtiğinden tam olarak emin olamasanız da, ikinci haftanın sonuna kadar beklerseniz, tekrar kilo almaya başladığını göreceksiniz. Emzirme demişken, bebeğinizi emzirmeye başlamak ilk haftada size biraz zor ve karmaşık gelebilir. Korkuya kapılmayın. Göğüslerinize zaman zaman krem sürerek rahatlatabilir ve süt artırıcı içecekler tüketerek süt oluşumunuzu destekleyebilirsiniz.
Emzirme takviminize ise buradan ulaşabilirsiniz.

Bebeğim 2 Haftalık: Bebeğime Alışıyorum 17 Dec 2021, 10:15 am

Bebeğiniz yedinci gününü geride bırakırken taze bir anne olarak kendinize daha çok güvenmeye başladınız. Bebeğinizin varlığına ve ona nasıl sahip çıkacağınıza yavaş da olsa alışıyorsunuz. Hala şaşkın olmanız normal; sadece 8 gün önce hala hamileydiniz. Bebeğinizle geçireceğiniz ikinci haftada her şey daha da güzel ve daha da yorucu olacak. Bakalım gelişim sürecinde bu hafta sizi neler bekliyor…

 

Bebeğim 2 Haftalık: Bebeğime Alışıyorum Görseli 2

 

İlk banyo için hazırlıklar tamam

Bebeğinizin göbek bağı, henüz düşmediyse, bu hafta düşecektir. Düştüğünde biraz kanayabilir ve iyileşmesi birkaç gün sürebilir. Bölgeyi suyla yıkayın, kızarıklık ve şişme gibi enfeksiyon belirtileri olup olmadığını gözlemleyin. Her şey yolunda ise bebeğiniz ilk banyosuna hazır demektir. Suyu ne kadar sevip sevmeyeceği tamamen bebeğinize bağlı. Bu yüzden onun için olabildiğince huzurlu bir deneyim yaratmaya çalışın.

 

Bebeğim 2 Haftalık: Bebeğime Alışıyorum Görseli 3

 

Yemek ve uyku düzeni yaratmalı mıyım?

Bir yemek ve uyku düzeni kurma düşüncesine henüz kapılmamakta fayda var. Bebeğiniz neredeyse tüm gün boyunca uyuyor, her 2-3 saatte bir süt emiyor ve günde 6-10 tane bez pisletiyor. Eğer bir deftere not almıyorsanız veya bir application (mobil uygulama) kullanmıyorsanız kafanızın biraz karışmaya başlıyor olması kaçınılmaz. Bugünün hangi gün olduğunu bile takvime bakmadan hatırlayabiliyorsanız sizi takdir ediyoruz. Son olarak, eğer bebeğiniz ilk haftasında kaybettiği kiloyu geri alarak doğum kilosuna henüz dönmediyse doktorunuza danışmanızda fayda var. Böyle bir sorun gözlemlemediyseniz, bebeğinizin yavaşça tombullaştığını ve büyüdüğünü görmeye başlamanın keyfini çıkarın.

Yeni doğan refleksleri nasıl olur?

İkinci haftada bebeğinizle küçük bir oyun oynayabilirsiniz. Onunla yüz yüze geldiğinizde dilinizi dışarı çıkarın. Karşılığında o da dilini çıkarırsa, sizi taklit ettiği hissine kapılabilirsiniz. Bebeklerin ilk aylarda dillerini bu şekilde dışarı çıkarmaları, eskiden gelen ve ağızlarına istenmedik objelerin girmesini önlemek amaçlı bir refleks.

Şu anda bebeğinizle ilgili fark edebileceğiniz fakat ilerleyen aylarda yok olacak birkaç şey daha var. Bebeğinizi yatağına yatırmak için aşağı doğru indirdiğinizde aniden kollarını yana doğru açabilir veya uyuyorsa uyanabilir. Kundaklama, bu korku refleksini engellemeye yardımcı olacaktır. Bebeğinizin bu dönemde beslenme refleksi de aktiftir. Sizin göğüslerinize doğru yönelecek veya dudağına değen cisimleri oldukça güçlü bir şekilde emmeye başlayacaktır.

Yeni doğan bebekler, yetişkinlere göre genelde daha çok REM uykusunda yani uykunun en derin, rüya evresinde uyurlar. Yine de bu sizi huzurlu bir gece yaşamaya bırakacakları anlamına gelmiyor. Bebeğiniz gece boyunca homurdanma ve sızlanma gibi birçok garip ses çıkarabilir. Minicik yavrunuzdan nasıl öyle sesler çıktığını düşünüp endişelenebilirsiniz ama buna gerçekten gerek yok, her şey yolunda.

Bebeğim 3 Haftalık: Büyüme Atakları Başlıyor 17 Dec 2021, 10:14 am

Birlikte geçireceğiniz üçüncü hafta başladı! Artık hayatınızı bebeğiniz olmadan düşünmeniz imkânsız. O dünyaya geldiğinden beri ne kadar da çok şey öğrendiniz, adeta birlikte büyüyorsunuz. Yeni bir haftaya ve yeni gelişmelere hoş geldiniz diyerek hemen konuya giriyoruz.

Bebeğim 3 Haftalık: Büyüme Atakları Başlıyor Görseli 2

Bebeğiniz doğum kilosuna yeniden ulaştı ve sık sık süt istiyor. Üçüncü haftada büyüme ataklarından birini yaşayarak birdenbire yeni doğan kıyafetlerine sığmayabilir. Artık 0-3 yaş arası kıyafetlere geçme zamanı geldi. Ayrıca bebeğinizin boyu uzamasa bile vücut pozisyonu değişebilir ve daha uzun bir görüntüye sahip olabilir.

Geceleri artık biraz daha uzun uyuyabildiğiniz için uyku disiplini oluşturmak yönünde bir adım atmak isteyebilirsiniz ancak bunun için hala biraz erken. Onun yerine artık alışmış olduğunuz emzirme ve bez değiştirme rutinlerini akşam saatlerinde loş bir ortamda yaparsanız, bebeğinize akşamın sessiz ve sıkıcı olduğunu düşündürerek, uyku saatlerinin doğal yöntemlerle belirlenmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin dikkati de gelişmekte: artık yüzünüzü tanıyor, ağız ve gözlerinizi takip edebiliyor. Bu yüzden emzirme zamanı, onunla iletişime geçmeniz için harika bir zaman. Ayrıca bebeğinizin işitme kabiliyetini de şimdi test ettirebilirsiniz. Eğer hastanede doğum yaptıysanız bebeğinize muhtemelen işitme testi yapılmıştır ancak yapılmadıysa süreci uzatmamalı ve bir aydan önce testi yaptırmalısınız.

Bebeğim 3 Haftalık: Büyüme Atakları Başlıyor Görseli 3

 

Bebeğimin kafasındaki kabuklanmalardan korkmalı mıyım?

Bebeğinize baktığınızda hiç olmadığı kadar güzel olduğunu mu görüyorsunuz, yoksa hala biraz komik mi görünüyor? Kafasında kabuklanma ve deri dökülmesi ya da cildinde bebek aknesi olabilir. Banyoda bebeğinizin kafasına bebek şampuanıyla veya banyo sonrası bebek yağıyla çok yumuşak ve hafif bir şekilde masaj yapmanız ona iyi gelecektir. Masaj sırasında tahrişe sebep olmamak için oldukça nazik davranmalısınız. Bu dönemde, ona minnoş bir şapka takarak hem tarzını hem de kafasını korumasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğim emdikten sonra huzursuzlanıyor. Neden?

Bebeğinizin kulakları konusunda endişeli değilseniz bile, muhtemelen midesi konusunda endişelisinizdir. Tüm bebekler beslenme sonrasında huzursuz görünebilir. Bunun sebebi çoğu zaman gazdır. Bazı anneler karın masajının veya bebeğin bacaklarını bisiklet gibi döndürmenin bebeklerinin gazının çıkmasına yardımcı olduğunu söylerken bazıları ise mama markası değiştirmek ya da annenin kendi diyetini değiştirmesi gibi yöntemlere başvurur. Siz ve bebeğiniz için en doğrusunu yaşayarak göreceksiniz fakat kesin sonuç, zamanla bebeğinizin sindirim sisteminin gelişmesi ile gelecek.

Keşke gazı çıkan her bebek ağlamayı bıraksa… Üçüncü haftada bebeğinizin ağlamasını durduramadığınızı, neden bu kadar ağladığını anlamadığınızı ve ne yapmanız gerektiğini bilmediğinizi hissedebilirsiniz. Nedir bu bebeğinizin ağlamakla olan ayrılmaz bağı? Her annenin bu probleme iyi geldiğini söylediği bir taktik vardır. Siz de deneme yanılma yöntemiyle kendi taktiğinizi bulmaya çalışabilirsiniz. Bakarsınız şansınız yaver gider.

Page processed in 0.78 seconds.

Loading Offers..
Home Privacy Policy

The early days of the internet and blogging saw a vibrant ecosystem of voices and perspectives emerge. From tech-focused hubs like Ajaxian and OS News, covering the latest in web development and operating systems, to news aggregators like Digg, reddit, and Technorati shaping trends, the online landscape buzzed with activity. Influential bloggers like Brent Simmons and Phil Ringnalda shared insightful commentary, while resources like Harvard Law and the Japanese Language website offered valuable information. Media outlets like BBC News, CNN, and Yahoo! News transitioned to the digital sphere, competing for attention alongside user-generated content platforms like Flickr. Sites like Ask a Ninja found viral success through humor, while XKCD offered a unique blend of science and wit, demonstrating the diverse range of content finding an audience online. This period forged a foundation for the modern internet, highlighting the power of distributed voices and the evolving relationship between traditional media and the burgeoning online world.