Add your feed to SetSticker.com! Promote your sites and attract more customers. It costs only 100 EUROS per YEAR.

Title


Description

TAG 15/20


Your domain [ rss | feed ]


Pleasant surprises on every page! Discover new articles, displayed randomly throughout the site. Interesting content, always a click away

The Cat Report – MediaCat

Marka yönetenlerin bilgi kaynağı

The Cat Report: 2024’ün en iyileri 8 Jan 2025, 12:28 pm

Babil kralı bir gün mühendislerini, mimarlarını ve din adamlarını huzuruna çağırarak sarayında haşmetli bir labirent inşa etmelerini emreder. O kadar karmaşık ve incelikli olmalıdır ki bu labirent, en ihtiyatlı insanlar bile içine girmeye cesaret edemeyecek, girenlerse yolunu kaybedecektir. Günlerden bir gün, Babil sarayını ziyaret eden Arap kralı, ev sahibinin de ricasıyla bu labirente girer. Günler süren arayışlardan ve mücadelelerden sonra, Arap kralı en sonunda çıkış yolunu bulmayı başarır. Arap kralı, Babil kralına içerlemez. Bir gün kendisini bir başka labirente davet edeceğini söylemekle yetinir ve ülkesine geri döner. Gel zaman git zaman, ordusunu toplayıp Babil’e saldırır ve kralını tutsak eder. Gözlerini bağlayarak deve sırtında sürüklediği hükümdarı üç gün süren bir yolculuğun ardından çöle götürür. Gözlerini açarken ona şöyle der: “Tırmanılacak merdivenleri, zorlanacak kapıları, yorucu koridorları ve duvarları olmayan bir labirenttesin şimdi.”

Çölün ortasında bırakılan Babil kralı çok geçmeden açlıktan ve susuzluktan ölür.

Jorge Luis Borges’in İki Kral, İki Labirent öyküsü böyledir. Bugün içinde bulunduğumuz durum bana bu iki labirenti hatırlatıyor. Bir yandan Babil kralının labirenti gibi, her gün karşılaştığımız Türkiye’ye özgü sorunlar ve zorluklar çıkış yolunu bulmamızı iyice güçleştiriyor. Diğer yandan da Arap kralının labirenti olan uçsuz bucaksız çöl gibi, referanslar belirlemekte, haritalar çizmekte, dolayısıyla öngörü geliştirebilmekte yetersiz kalıyoruz. Her şeye rağmen, bu kadar üretken olabildiğimiz, işimize dört elle sarılmayı sürdürdüğümüz ve yaratıcılığa şans vermekten vazgeçmediğimiz için kendimizi şanslı ve başarılı saymalıyız.

MediaCat’in her ocak sayısında olduğu gibi, 2025 yılına da bir önceki yılın en iyilerini kayıt altına aldığımız Cat Report ile giriş yapıyoruz. Bu yılın raporunda aşağıdaki kategorileri göz önünde bulundurduk:

  • Yılın Yaratıcı Ajansı
  • Yılın Medya Ajansı
  • Yılın Network’ü
  • Yılın Çıkış Yapanları
  • Yılın Reklamvereni
  • Yılın Markası
  • Yılın PR Ajansı
  • Yılın Prodüksiyon Şirketi
  • Yılın STK’sı

2024’ün en iyileri

Yılın Yaratıcı Ajansı: TBWA\Istanbul

TBWA\Istanbul’u Cat Report’un zirvesinde gördüğümüz son yıl 2021 idi. Raporun son iki edisyonunda Tribal Worldwide Istanbul’un ardına düşen ajans, bu kez oldukça anlamlı bir farkla ilk sıraya oturuyor. VML Türkiye 2024 yılının yükselen yıldızlarından; hem ödül performansını artırıyor hem de Cat Report’ta zirveyi zorluyor. Üçüncü sıradaki Tribal Worldwide Istanbul’un ise Medina Turgul DDB ile birlikte, 2021 yılından bu yana elimiz boş döndüğümüz Effie Avrupa’da iki ödülünün sahibi olması takdiri hak ediyor. Ancak ödüller Bronz olduğu için bu değerlendirmede yer almıyor. Bir başka dikkat çeken yükselişin mimarıysa Happy People Project. Ajans, 2023 yılındaki dokuzunculuk pozisyonundan dördüncülüğe yükselerek yılı kapatıyor.

Yaratıcı ajanslar listesi, ekosistemimize dair üzerine düşünmemiz gereken bir gerçeği yüzümüze vurur gibi: Özellikle ilk 10’da yeni oyuncu görebilmek yıldan yıla zorlaşıyor. Ağırlığını koruyan bir yetenek sorunumuz olduğunu uzun zamandır ve yüksek sesle konuşuyoruz. Belki kaynak, bütçe, eğitim ve networking sorunlarını da eşit derecede yüksek sesle konuşmaya başlamalıyız. Aksi halde çokseslilik kaybettiğimiz yetilerden biri haline gelecek.

Sırada: Yılın en başarılı medya ajansları

2025’e miras kalan sorular 7 Jan 2025, 11:06 am

2024’te tanık olduğumuz gelişmelerin 2025’e miras bıraktığı bazı sorular var. Arkamıza dönüp geride bıraktığımız bir yıla bakarken bir yandan da bu sorulara aradığımız yeni bir formatla “merhaba” diyoruz yeni yıla… MediaCat almanak sayısında neler var birlikte bakalım.

Cat Report 2024

MediaCat her ocak sayısında olduğu gibi, 2025 yılına da bir önceki yılın en iyilerini kayıt altına aldığı Cat Report ile giriş yapıyor. İçgörülerin, sektörel trendlerin, mikro ve makro değişimlerin göstergesi Cat Report, 2024 edisyonuyla almanak sayısında…

“Purpose” devrinin sonuna mı geldik?

Hayır. Ancak kimsenin ne kaygı dolu ve korku salan gelecek ihtimallerine ne de toplum gerçeklerine sırt çevirmiş alelade mesajlarla yüklenmeye gücü var. Toplum kaygıda birleştiği kadar başka bir ihtiyaçta daha ortaklaşıyor…

Hissediyorum, o halde varım

Son dönemde, bilhassa yapay zekâ etrafında şekillenen yeni gelişmelere karşı insanlığın cevap arayışından doğan bir ihtiyaç, hissetmek… Medina Turgul DDB’nin MediaCat için hazırladığı trend raporunun beşincisi, “Hissediyorum, o halde varım” temasıyla almanak sayısında okurlarımızla buluşuyor.

Dijital reklamcılık çalkantıları aşabilecek mi?
Yapay zekâ, üçüncü parti çerezler, davalar, değişen dengeler… 2024’ün son günleri, 2025’in bir adaptasyon yılı olacağına işaret ediyor. Peki reklamın dijital tarafında yolumuza çıkacak engeller, ilerlemeye ket vuracak dalgalar hangileri?

Bu toplumsal grupları radarınıza alın!

Kimisi niş bir kitle, kripto paralara yatırım yapıyor. Kimisi ise tahmin ettiğinizden bile kalabalık, komplo teorilerine inanıyor. Kimisinin eğitimi, refahı yerinde ama karamsar. Kimisi yeniliklere duyarlı ancak bütçesi yok. 2025’e girerken, MediaCat, Veri Enstitüsü’nün “Türkiye’nin Değişen Yüzü” araştırmasından bazı grupları almanak sayısında tanıtıyor.

Karışık hisler

2024 yılı bir süredir alışıldığı üzere küresel anlamda vukuatlı geçti. Geçmişten bugüne taşınan acı tatlı hatıralar ile çaresizliği, sarkazmı, umudu ve mizahı barındıran 2024’ün en iyi manşet ve dergi kapakları MediaCat almanak sayısında.

Yıllık planlar tarih mi oluyor?

Ekonomik konjonktür ve teknolojik, toplumsal değişimlerin akıl almaz hızı, riskleri yönetmek ve yeni büyüme fırsatlarına odaklanmak için iş planlarında sürekli değişebilen alternatifli yaklaşımlar gerektiriyor. Peki, senaryolar yazılırken nereden başlanacak?

The Cat Report: 2023’ün en iyileri 5 Jan 2024, 12:11 pm

“Sana bir gün, yarının ne kadar süreceğini sormuştum. ‘Sonsuzluk ve bir gün’ demiştin.”

Yunan Yönetmen Theo Angelopoulos’un Altın Palmiye ödüllü Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) filminde geçer bu sözler. Amansız bir hastalığa yakalanmış bir sanatçının geçmişle bugün, kurguyla gerçek arasında gidip gelişini, kaçınılmaz sona yaklaşırken kendini yeniden keşfetmesini anlatır film. Sanatçı ara sıra, yıllar önce kaybettiği eşiyle hayali diyaloglar gerçekleştirir. Bu sözler de o diyalogdan.

Beklediğimiz tarih günlerle hatta saatlerle kolayca ifade edilebilecek yakınlıkta olsa da gelecekle aramıza bu saydığımız mesafe kadar, bir de sonsuzluk ekleniyor. O sonsuzlukta olaylar gelişiyor, dünyalar inşa ediliyor ya da yıkılıyor, yaşamlar dönüşüyor.

Zamanın bu sübjektif dokusunun aynı anda hem çok kısa hem de çok uzun olabilmesi ilgi çekici. İnsanlık durumumuzdaki özgün detaylardan biri.

Her ocak ayında olduğu gibi, yeni bir Cat Report’la karşınızdayız. Bir öncekiyle bugünkü rapor arasında bir yıl, yani 12 ay ya da 365 gün ve koca bir sonsuzluk uzanıyor. Depremlerle, siyasal kutuplaşmalarla, derin yoksulluk ve aşırı bollukla, savaşlarla, trajik kayıplar ve gurur verici başarılarla yaşanan sonsuz yoğunlukta bir yıl daha.

Bu yılın raporunda aşağıdaki kategorileri dikkate aldık:

  • Yılın Yaratıcı Ajansı
  • Yılın Bağımsız Ajansı
  • Yılın Çıkış Yapan Ajansları
  • Yılın Medya Ajansı
  • Yılın Prodüksiyon Şirketi
  • Yılın Sivil Toplum Kuruluşu
  • Yılın Network’ü
  • Yılın Reklamvereni
  • Yılın Markası

Performans baskısı

Yeni bir yıl, hepimizin üzerinde hissettiği bazı psikolojik baskılarla geliyor. Değişimi kucaklamak, yeni keşifler yapmak, inovatif olmak, standartları yukarılara taşımak, denenmemişi denemek ve daha nicesi. Kreatif bir endüstri olarak bu baskıları kabulleniyor hatta sahipleniyor ve performans metriklerinde çoğunlukla “bekleneni karşılıyor” şıkkının yukarısında yer alan üretkenlik seviyelerine ulaşıyoruz.

Bununla beraber, hep bir belirsizlik içinde hareket ediyoruz. Özellikle son yıllarda… Hitap ettiğimiz hedef kitleler ki tüketim yapabilen milyonlarca insanı kapsıyor bu kitle, bu kadar belirsizlik içindeyken bizim telkin ve vaaz ettiğimiz yeniliğin ya da değişimin peşine düşebilecek zihinsel ve fiziksel dinamizme sahip mi? Yanıtın olumsuz olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye yorgun bir ülke. Dinlenmeye, iyileşmeye ihtiyaç duyan bir ülke.

Yeni roller: rehberlik ve psikolojik fayda

Jonah Berger’in Değişimi Tetiklemek kitabında yazdıklarını hatırlıyorum: “Büyük değişimlerin çoğunda olduğu gibi, değişim hemen gerçekleşmez. Birisi mesafeyi kısaltmak zorunda kalır. Büyük bir sıçrama yerine bir dizi küçük adım. Aylar hatta yıllar boyunca gerçekleşecek çoklu etkileşimler.” Berger, değişimi zorlamayı değil, tepkiselliği, direnç ve anksiyeteyi yatıştırmayı öneriyor. Bunun, değişmesini umduğumuz kişilerin gündelik hayatındaki normal arkadaşları gibi davranarak, onların eyleme geçmesine vesile olarak yapılabileceğini belirtiyor. Bu insanların yolculuklarına rehberlik edilmesi gerektiğine işaret ediyor.

İletişimde olduğu kadar, inovasyon için de geçerli bir durum bu. Pandeminin ilk yılında Brand Week Istanbul’da ağırladığımız reklamcı ve davranışsal ekonomi uzmanı Rory Sutherland bazı “bozguncu” ürünlerin teknolojik değil, psikolojik birer inovasyon olarak düşünülmesi gerektiğini söyler. Uber ya da benzer ulaşım uygulamalarında olduğu gibi. Bu uygulamalar başarılı birer yazılım sunsa da asıl vazgeçilmezlikleri gündelik hayata ait kısa süreli belirsizlikleri gidermelerinde yatar. “Taksi bulabilecek miyim?”, “Ne zaman taksi bulacağım?” gibi sorularla derinleşen o endişe anlarına “Tahmini varış süresi: 6 dakika” netliğinde yanıtlar vermelerinde. Yanıt bazen uzunca bir bekleme süresine işaret edebilir ancak hiçbir nahoş durum belirsizlik kadar tahripkâr değildir. Bu önemli bir psikolojik fayda yatırımı.

Markaların ya da reklamcıların bu rehberlik ve psikolojik inovasyon rolleri üzerine kafa yormasını faydalı buluyorum. İçinden geçtiğimiz polikriz döneminde, büyüme, performans, yaratıcılık, farkındalık, imaj ve satış kadar kritik bir “kategorik buyruk” haline geldi her ikisi de. Cat Report’un yeni edisyonunda bu sorumlulukların dikkate alındığını, yüksek skorlar elde edenlerin yorgun bir topluma iyi ve güçlü hissettirecek fırsatları kovalayanlar olduğunu görmek mutluluk verici.

2023’ün en iyileri

Yılın Yaratıcı Ajansı: Tribal Worldwide Istanbul

2023 yılına, binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz depremlerle başladık. Büyük bir çöküş ve uzun süren bir yas… Yaralarımızı sarmaya, ekosistem dayanışmasını güçlendirmeye hâlâ devam ediyoruz. Ardından seçim sathına girdi tüm ülke. Ve seçim sonuçlarını sindirme sürecine. Yıl içinde iletişimin duraksadığı günler oldu. Bununla birlikte oldukça yoğun ve aktif bir yıl geçirdiğimizi söyleyebiliriz.

2020 yılından bu yana, Cannes Lions’tan aslanlarla dönemiyoruz Türkiye’ye. Bunun nedenlerini artan enflasyon ve paramızın yaşadığı değer kaybına bağlamayı daha gerçekçi buluyorum.

SIRA AJANS FELIS CURIOUS FELIS KRİSTAL ELMA EFFIE TÜRKİYE TOPLAM PUAN
1 Tribal Worldwide Istanbul 17+1 1 14+1   32+2 180
2 TBWA\Istanbul 9+1 1 16+1 3 29+2 165
3 4129Grey / Ogilvy 18+1 1 9   28+1 150
4 Rafineri 9+1   13 2 24+1 130
5 Concept 6+3 1 8+1 2 17+4 125
6 VMLY&R İstanbul 9 1 4+1 2 16+1 90
7 Wunderman Thompson 10   5 1 16 80
8 Muhabbet 6+1   5   11+1 65
9 Happy People Project 5   1 4 10 50
10 BLAB İstanbul 3   4+1   7+1 45
11 Circus 5   2+1   7+1 45
12 Medina Turgul DDB 5   3 1 9 45
13 MullenLowe Istanbul 8     1 9 45
14 aRthuR İstanbul 4 1+1   1 6+1 40
15 Punch BBDO 4   2 1 7 35
16 Senfonico 4       4 20
17 Şapka ve Fil Reklam Ajansı     2+1   2+1 20
18 2050 3       3 15
19 Jüpiter 3       3 15
20 Kompüter     1+1   1+1 15
21 Lokal 2   1   3 15
22 Ajans Digital 2       2 10
23 Dancefloor 2       2 10
24 Havas İstanbul 2       2 10
25 Heybe Creative 2       2 10
26 Monroe     2   2 10
27 Pixiu Digital 2       2 10
28 Ahtapot Sosyal Medya 1       1 5
29 Cheil Worldwide Türkiye     1   1 5
30 FCBArtgroup       1 1 5
31 FikirMedya     1   1 5
32 Frank 1       1 5
33 Influera 1       1 5
34 judo, 1       1 5
35 Kaf     1   1 5
36 Kreatif Fabrika 1       1 5
37 Mandal Ajans     1   1 5
38 MEDYA A.Ş. 1       1 5
39 Mutatis Mutandis 1       1 5
40 Promoqube 1       1 5
41 Rabarba       1 1 5
42 RED and GREY 1       1 5
43 Reklamania Creative 1       1 5
44 Salvo İstanbul 1       1 5
45 Scope Digital 1       1 5
46 Sihirbazlar Sokağı     1   1 5
47 The Planner Co 1       1 5
48 Titrifikir       1 1 5
49 Yaratıcı Etkili Neşeli İnsanlar 1       1 5

Cat Report 2022’nin lider yaratıcı ajansı Tribal Worldwide İstanbul bu yılın listesinde de birincilik koltuğunda. TBWA\Istanbul, Rafineri, VMLY&R Istanbul ve 4129Grey/Ogilvy’nin yıllardır sürdürdükleri öncü konumlarını bu yıl da koruyabildiklerini görüyoruz. Bu ajanslar sürdürülebilir bir başarının nasıl mümkün olduğunu tüm sektöre gösteriyorlar. (Tabii, puanlama alındığında tüm ajansların yaşadığı skor kaybına dikkat çekmek de sorumluluklarımızdan biri.) Bağımsızlar arasındaki Rafineri ve Concept’in yıllardır sürdürdükleri tatlı rekabet bu yıl Rafineri lehine sonuçlanmış görünüyor. Muhabbet ve Happy People Project, geçtiğimiz yılki konumlarından büyük bir ilerlemeyle ilk 10’daki yerlerini elde ettiler bu yıl.

Yaratıcı ajanslar kategorisinde anılmaya değer bir diğer alt kategori de çıkış yapan ajanslar. Bu sene bu koltukta Şapka ve Fil, 2050 ve Jüpiter oturuyor.

Geçtiğimiz yıl yayımladığımız Cat Report’un ilk sıralarında gördüğümüz yeni ajansların bu yılki gerilemeleri de üzerinde düşünmemiz gereken bir diğer sonuç. Akla tek bir soru geliyor: Türkiye’deki iletişim sektörü yeni ajans girişimleri için güvenli bir network oluşturamıyor mu?

Sırada: Yılın en başarılı medya ajansları

Yeni yıla dopdolu başlangıç 4 Jan 2024, 1:51 pm

Seçimleri atlattık, ekonomideki zorluklarla boğuştuk, ülkemizin acı deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleştik, Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılını kutlarken milli sporcularımızın farklı pek çok branşta ülkemize getirdiği başarılarla gururlandık… Yoğun bir gündem karşısında bir yıla yine yoğun hisler sığdırdık. Her yeni yılda olduğu gibi 2024’e de almanak formatında yayımladığımız ocak sayısıyla yeni bir başlangıç yapıyoruz.

The Cat Report: 2023’ün en iyileri

2023’ün en iyi ajans ve reklamverenlerini ağırladığımız The Cat Report ile her yıl olduğu gibi sektörün yıllık durumuna ve önemli gelişmelerine ışık tutuyoruz.

Sar/l başa*

2024 hem başa sardığımız hem de biraz saldığımız bir yıl olacak gibi görünüyor. Detaylar, Medina Turgul DDB’nin dördüncüsünü yayımladığı trend raporundan MediaCat okurları için derlediği 10 maddelik seçkide.

Dream Team 2023

2023’teki performanslarıyla MediaCat’in gelenekselleşen Rüya Takımı’nda yerini almayı başaran isimlerle hikâyelerini dinlemek üzere bir araya geldik. Bu yıl Takımın CCO’luğunu yine hem Felis hem de The Cat Report’ta Yılın Yaratıcı Ajansı olan Tribal Worldwide İstanbul’un başkanı Arda Erdik üstleniyor. Takımın kreatif direktörleriyse bir kere daha hem Felis’e hem The Cat Report’a göre Yılın Bağımsız Ajansı olan Rafineri’nin Felis 2023 Print & Publishing Felis Bölümü’nden Büyük Ödül ile ayrılan işi The Symbols of Change’in ardındaki isimlerden Eray Cankır ve Ersel Hira. Son olarak, takımın medya planlaması, yine hem Felis hem de The Cat Report’a göre Yılın Medya Ajansı olan EssenceMediacom’un CEO’su Zafer Tipigil’e emanet.

Hayaller seneye

2022’yi “ülke olarak hayatın pek çok alanında sınavlara tabi tutulduğumuz ve bunların pek çoğunda sınıftan boş kâğıtla ayrıldığımız bir yıl” olarak anmıştık. Görünüşe göre 2023’te de ülkece sınıfta kalmanın hüznünü yaşıyoruz. Yaşanan dram ve çalkantıları, her şeye rağmen dinmeyen umut ve hayalleri en iyi anlatan manşetler ile dergi kapakları MediaCat almanak sayısında.

Kalbimiz pop dedi

Barbie ile Oppenheimer arasındaki rekabete Rafadan Tayfa ile yeni bir soluk getirdiğimiz, rap’in listelerdeki liderliğine ara verdiğimiz, Cumhuriyet marşları söyleyip kişisel gelişime eğildiğimiz 2023’ten aklımızda kalanlar da almanak sayımızın sayfalarında bulabilecekleriniz arasında.

The Cat Report: 2022’nin en iyileri 3 Jan 2023, 12:11 pm

Meşhur Çin deyişinde -kimilerine göre bedduasında- anılageldiği gibi ilginç zamanlarda yaşıyoruz epeydir. İnsanlık durumumuzun güzergâhında müthiş bir belirsizlik anlamına geliyor bu ilginçlik. Geçici ve kalıcı trendleri tespit etmek zorlaşıyor. Dolayısıyla bizi bekleyen gelişmeler olumlu da olabilir olumsuz da, öngörebilmek güç. Böyle tarihsel devirler, iletişimde yeni arayışları ve keşifleri beraberinde getiriyor. Alışılmışın dışında hikâyeler ve hikâye anlatma teknikleri, farklı hikâye anlatıcıları, muhataplarla kurulan bambaşka ilişki biçimleri giriyor hayatımıza. İletişim endüstrisi de fazla mesai yapıyor; giderek daha aktif ve aktivist oluyor. Kreatif yarışmalara yapılan başvuruların her yıl artmasını biraz da bu “ilginçliğe” verilen yaratıcı ve etkili bir yanıt olarak değerlendiriyorum.

2010 yılından bu yana her yeni yılla birlikte yayınladığımız Cat Report, bu aktif üretimin performansını ortaya koyuyor. Ulusal ve uluslararası arenaların itibarlı ve güvenilir yarışmalarında edinilen başarıları dikkate alarak, geride kalan yılın en iyilerini, en etkililerini, en yaratıcılarını ve kayda değer çıkış yakalayanlarını bir araya getiriyor. İlginç zamanlar için objektif bir pusula…

Ulusal ve global kapsam

Cat Report, 2022 yılı içinde üretilmiş ve Felis, Curious Felis, Cannes Lions, Effie Avrupa, Effie Türkiye ve Kristal Elma yarışmalarında Büyük Ödüllere, kategori birinciliklerine ve Altın ödüllere hak kazanmış markalı iletişim çalışmalarını göz önünde bulunduruyor. Bu yılın raporunda yer alan en iyiler aşağıdaki kategorileri kapsıyor:

  • Yılın Reklamvereni
  • Yılın Markası
  • Yılın Yaratıcı Ajansı
  • Yılın Bağımsız Ajansı
  • Yılın Markalı İçerik Ajansı
  • Yılın Medya Ajansı
  • Yılın Prodüksiyon Ajansı
  • Yılın Çıkış Yapan Ajansı
  • Yılın En Etkili Ajansı

2022 yılına son bir bakış

İletişim endüstrisinin vazgeçilmezidir trend raporları. Bu raporların hedefi her zaman hatasız tespitler yapmak değil elbette; kimi zaman sektörü ilgilendiren konular etrafında anlamlı diyaloglar başlatabilmek. Bununla birlikte, her yılın başında dolaşıma giren öngörüler yıl sona ererken yeniden bir değerlendirmeye tabi tutulsa, akamete uğrayanların son birkaç yılda yoğunlaştığını görmek sürpriz olmaz.

2020 yılında hesapları bozan pandemi olmuştu. 2021 yılında metaverse, Web 3.0 ve NFT’lerin oyunun kurallarını değiştireceğini konuştuk; bugün geldiğimiz noktada bu teknolojilerin somut faydalarını henüz görebilmiş değiliz.

Blockchain yaşamın her alanında bir devrim vadediyordu ancak karşılaştığımız gerçek, hisse alım satım oyunlarının ve birbiri ardına iflas eden kripto varlık platformlarının ötesine geçemedi. Uzaktan çalışma düşünülenin aksine yaygınlaşmadı; online alışverişse ivmeli büyümesini sürdüremedi. Geçtiğimiz yıl bu zamanlar TIME dergisi Elon Musk’ı Yılın İnsanı seçmişti. Hakkında yazılan metin bir insandan ziyade bir Tanrı’ya atfedilmiş gibiydi: Dünyanın en zengini (ama evsiz), biz fanilerin akıl sır erdiremeyeceği vizyonların sahibi, insanlık için başka gezegenlerde yeni yuvalar inşa etmeye çalışan, tek bir sözüyle Dogecoin’in değerini katlayabilen, iklim krizine meydan okuyan bir dahi… Tesla ile SpaceX’in yenilikçiliğini teslim etmek gerekir ancak 2022 yılında, özellikle Twitter satın alımıyla tanık olduklarımızın ardından TIME bile Elon Musk’ı zirveye taşıdığı kriterleri sorguluyor olabilir.

2022 yılının öngörüleri bozguna uğratan sürprizler listesi de önceki yıllardan geri kalmıyor: gıda, barınma ve enerji krizi, Rusya – Ukrayna savaşı, yüksek enflasyon… “Güzel ve yalnız” ülkemizin yerel şaşırtmacalarını ve gelecek senaryolarımızı suya düşürme becerisini saymıyorum bile.

Bu gelip geçicilikler zincirindeki sabitleri ya da dikkate değer dalgaları yakalayabilmek her zamankinden daha değerli bir emek. Bu nedenle, sürdürülebilir başarıların mimarlarını Cat Report’la tasdiklemek MediaCat için sektörel bir sorumluluk.

2023’e girerken…

“Minerva’nın baykuşu kanatlarını sadece alacakaranlıkta açar.” Alman filozof Hegel’e ait bu ifadenin düşünsel tarihteki en şiirsel, bir o kadar da esrarlı cümlelerden biri olduğu düşünülür. Anlamıysa, yorumculara göre, tarihsel anların öneminin ancak geriye dönük olarak, yani yaşandıktan sonra kavranılabileceği…

2022 yılını belki de en iyi şimdi anlamaya başlayacağız ve yaratıcı endüstriler de geride bıraktığı çalışmalarla bunu yapmamızı kolaylaştıracak. Bu sayıda 2022 yılının en yaratıcı ve en etkili oyuncularını gördük, ilginç zamanları en iyi okuyarak tüketici (birey, yurttaş, topluluk, özel hedef kitle vs.) için nefes alabileceği, kendisi için de rekabette öne çıkabileceği yenilikler yapabilenleri… Cat Report 2022’nin bu yılki sürümüyle hem sektör için taze kan olabilecek yeni oyuncuları hem de sürdürülebilir iş yapma biçimleriyle hiçbir zaman eskimeyen köklü oyuncuları barındırdığını görmek bizi heyecanlandırdı. Şubat sayısında Cat Report’un ikinci bölümü gelecek, bu kez 2022’nin en iyi işleriyle… Umarım bu listeler herkes için yol gösterici olur ve gerekli çıkarımlar yapılabilir.

Tarih, geriye bakarak anlaşılsa da ileriye doğru yaşanıyor. 2023’e giriş yaparken, bagajımızda bir sürü yük var ve ilginç zamanlar devam ediyor. Bu yılın sürprizlerine sektör ve ülke olarak hazırlıklı olmak en büyük dileğimiz…

2022’nin en iyileri

Yılın Yaratıcı Ajansı: Tribal Worldwide Istanbul

2022 yılının kreatif ajanslar için ne kadar hareketli geçtiğini yarışmalara yapılan başvurulardaki artıştan görüyoruz. Geride bıraktığımız yılın projeleri global yarışmalarda kategori birinciliklerine ya da büyük ödüllere erişememiş olsalar da yaratıcılıklarıyla yerel pazara ilham verdiler ve etkili sonuçlarıyla reklamverenlerinin yüzlerini güldürdüler.

2020 ve 2021 Cat Report’larında en iyi yaratıcı ajanslar sıralamasında dokuzuncu sıradaydı Tribal Worldwide Istanbul. 2022 yılında ise yakaladığı ivmeyle birincilik koltuğuna yükseldi. Özellikle ING Bank ve Netflix için hayata geçirdiği projeler mecra konumlandırması ve verinin yaratıcı kullanımıyla göz doldurdu. Tribal Worldwide Istanbul, Felis Ödülleri’nde 2, Kristal Elma’da 1 Büyük Ödülü kucaklarken, 20 Felis ve 14 Kristal Elma’yla yılı başarılı bir şekilde noktaladı.

Yılın Bağımsız Ajansı: Concept

Büyük reklam network’lerinin kurumsallaşmış kültürel yapıları ve metodolojik iş yapış süreçleri iletişim dünyası için kaynakları geniş, performans odaklı ve deneyim alışverişini mümkün kılan güvenli limanlar sunar. Network’lerin bu güçlü yanlarına karşılık, bağımsız ajanslar da mühim kozlar sunar: Değişen bağlamlara kolaylıkla uyum sağlama esnekliği, silolardan bağımsız çalışabilme kültürü ve reklamverenin ihtiyaçlarına hızlı yanıtlar geliştirebilme becerisi. Yaratıcılığın bu kadim düalitesi yıllardır tartışılsa da her iki tarafın başarılı sonuçlarda eşit temsiliyet sahibi olduğu bir gerçek. Cat Report’a göre, düalitenin bağımsızlar kanadını oluşturan ajansların en başarılısı son iki yıldır Concept.

2021 yılında birincilik bayrağını ele geçiren Concept, 2022 yılının da lideri. Ajansın A101, Vestel ve Allianz gibi büyük reklamverenler için hayata geçirdiği yenilikçi çalışmalar Felis (9 Felis ve 1 Büyük Ödül), Curious Felis (1 Altın), Kristal Elma (7 Kristal Elma ve 2 Kristal Elma Büyük Ödülü) ve Effie Türkiye’de (Altın Effie) önemli başarılara imza attı.

  AJANS FELIS  CURIOUS FELIS  KRİSTAL ELMA  EFFIE TURKEY EFFIE EUROPE GLOBAL BEST OF THE BEST EFFIE CANNES LIONS TOPLAM PUAN
1 Tribal Worldwide Istanbul 20+2   14+1         34+3 200
2 TBWA\Istanbul 15   15+1 1       31+1 165
3 Havas Turkey 15+1 1 5+1 1   1   23+2 150
4 Concept 9+1 1 7+2 1       18+3 120
5 Circus 17+1   3         20+1 110
6 4129Grey 9+1   7+1         16+2 100
7 VMLY&R 9+1   7 1       17+1 95
8 Rafineri 7 1 5+1 2       15+1 85
9 Lokal 12             12 60
10 PunchBBDO 2+2   2 1       5+2 45
11 MullenLowe Istanbul 4+1   1 1       6+1 40
12 Zon Project Management 4+2             4+2 40
13 aRthuR İstanbul 3 2+1           5+1 35
14 BLAB İstanbul 2 1 3         6 30
15 KAF     4+1         4+1 30
16 Medina Turgul DDB 2   1 3       6 30
17 Publicis Groupe Turkey 2   3 1       6 30
18 Titrifikir 3   3         6 30
19 judo, 2   3         5 25
20 Cheil Worldwide Turkey 1   3         4 20
21 Ogilvy İstanbul 2+1             2+1 20
22 Ahtapot Sosyal Medya 3             3 15
23 The Zero Point Project 3             3 15
24 BÜRO 1   1         2 10
25 Happy People Project     2         2 10
26 Muhabbet 2             2 10
27 Reklamania Creative       2       2 10
28 Scope Digital 2             2 10
29 Tazefikir 2             2 10

Yılın En Etkili Ajansı: aRthuR İstanbul

Geçtiğimiz Kasım ayında sektördeki ikinci yaşını kutlayan aRthuR İstanbul, geçen kısa sürede fazlasıyla ses getiren etkili çalışmalara imza attı. Penti’nin reklamveren koltuğunda oturduğu Gayet Normal projesinde, aRthuR İstanbul tabulara meydan okudu ve özel gün algısının kültürel kodlarımızda normalleşmesi yönünde büyük bir adım atılmasını sağladı. Felis Ödülleri’ndeki başarısının yanı sıra, stratejik etkinin değerlendirildiği Curious Felis’te İçgörü ile Heyecanlandıranlar ve Ezber Bozanlar bölümlerinde 2 Altın ile birlikte 1 Büyük Ödül’ü kucakladı.

Yılın Markalı İçerik Ajansı: Circus

Cat Report’a 2019 yılında 24’üncü sıradan giriş yapmıştı Circus. 2020 ve 2021 yıllarında en başarılı ajanslar listesinin 11’incilik koltuğunda oturan markalı içerik ajansı bu yıl aynı listenin beşinci sırasında. Ulusal yarışmaların markalı içerik bölümlerinde ise adından en çok söz ettiren ajans. Circus, Felis Ödülleri’nde yakaladığı 17 Felis ve 1 Büyük Ödül ve kazandığı 3 Kristal Elma ile 2022 yılının en başarılı markalı içerik ajansı unvanının sahibi.

Yılın Çıkış Yapan Ajansı: Zon Project Management

2021 Cat Report’ta 50’nci sırada yer alan Zon Project Management 2022 yılında kayda değer bir başarı performansına imza attı. Unilever’in Cif, Domestos ve OMO markaları için gerçekleştirdiği projelerle hijyen, kent temizliği ve sürdürebilirlik algılarını dönüştüren Zon Project Management, Felis Ödülleri’nde 4 Felis ve 2 Büyük Ödül’ün sahibi olurken, 2022 yılının en iyi ajanslar listesinde 12’ncilik koltuğuna yükseldi.

Sırada: Yılın en başarılı medya ajansları

2023’e dopdolu bir merhaba 3 Jan 2023, 8:17 am

Pek çok anlık gündem değişimiyle sarsıldığımız 2022’yi geride bıraktık. 2023’e adım atarken her yıl olduğu gibi bu yıl da almanak formatında yayımladığımız MediaCat Ocak sayısında performanslarını Felis, Curious Felis, Cannes Lions, Effie Avrupa, Effie Türkiye ve Kristal Elma yarışmalarından ödüllerle taçlandıran yılın ajans ve reklamverenlerini The Cat Report’ta ağırlıyoruz. Yılın yerli markaları, yılın başarılı marka hikâyeleri, yılın en iyi marka topluluğu fikirleri ve daha pek çok içerikle MediaCat Ocak sayısı raflarda.

The Cat Report: 2022’nin en iyileri

Gelip geçicilikler zincirindeki sabitleri ya da dikkate değer dalgaları yakalayabilmek her zamankinden daha kıymetli. Bu nedenle, sürdürülebilir başarıların mimarlarını Cat Report’la tasdiklemek MediaCat için sektörel bir sorumluluk. 2010 senesinden bu yana her yeni yılla birlikte yayınladığımız Cat Report, ulusal ve uluslararası arenaların itibarlı ve güvenilir yarışmalarında edinilen başarıları dikkate alarak, geride kalan yılın en iyilerini, en etkililerini, en yaratıcılarını ve kayda değer çıkış yakalayanlarını bir araya getiriyor.

İş dünyasının 2023 senaryoları

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın da etkisiyle Türkiye ekonomisini 2023’te şekillendirecek pek çok ana unsur var. Türkiye’nin beklediği ve rejim değişikliğinin öngörüldüğü seçim süreci de iş dünyasının 2023’te nasıl aksiyonlar alması gerektiğine dair kıymetli mesajlar veriyor.

Yeni sınavların arifesinde

Ülke olarak hayatın pek çok alanında sınavlara tabi tutulduğumuz ve bunların pek çoğunda sınıftan boş kâğıtla ayrıldığımız bir yılı geride bırakırken, izi gelecek nesillere aktarılacak olayları kâğıda en iyi taşıyanları birlikte alkışlayalım. Yılın manşetleri ve dergi kapakları MediaCat Ocak sayısında sizleri bekliyor.

Dream Team 2022

2022’de sergiledikleri performansla kariyerlerine ve sektöre değer katan yedi isimle birlikteyiz. Zor geçen bir yıldan güçlenerek çıkan Gül Lüş, Özge Özmen Kireççi, Can Faga, İsmail Anıl Güzeliş, Hami Özkan, Zühre Erdoğan ve Tolga Üner, MediaCat’in Rüya Takımı’nda.

Popüler kültür yoklaması: Bora Akkaş

Kısa süre önce Sendeo’nun reklam yüzü olarak karşımıza çıkan Oyuncu Bora Akkaş ile ilham verici bir popüler kültür turuna çıkıyoruz.

Trend Raporu: Şimdinin karşı konulamaz hafifliği

“Bu yılki trend raporumuzu hazırlarken 20’den fazla trend raporunu analiz ettik. İstisnasız her biri bize, ‘yaşam maliyeti krizi’ni anlamadan 2023’ü değerlendirmenin imkânsız olduğunu söylüyordu.” Medina Turgul DDB’nin 2023 trend raporu, önsözüne bu cümlelerle başlıyor. 2023’ün temasını “Şimdi” olarak belirleyen ajansın 2023 trend raporundan satırbaşları karşınızda.

Brand & Sport Summit 2022 özel eki

Sportsnet tarafından her yıl düzenlenen Brand & Sport Summit’in çıktılarından beslenen, markaların spor disiplinindeki başarılarını ve Türkiye spor ekosisteminin güçlü kaslarını ve üzerine çalışılması gereken yönlerini tüm detaylarıyla ele aldığımız Brand & Sport Summit 2022 özel ekimiz MediaCat derginizle birlikte sizlerle.

The Cat Report: En başarılı 11 kampanya 1 Feb 2022, 9:54 am

2021, yaşamda olduğu gibi yaratıcı endüstrilerde de değişimin, dönüşümün iyiden iyiye hissedildiği bir yıldı. Daha cesur, daha yaratıcı, daha sorumlu, daha titiz hazırlanmış pek çok projeye, kampanyaya tanık olduk 2021’de.

Gerek toplumsal etkileri gerek ezber bozmaları gerekse iş sonuçlarıyla dikkat çeken bu projeler, sektörün önemli yarışmalarında da çok takdir topladı.

Geçtiğimiz ay yayımladığımız The Cat Report’ta 2021’in en başarılı ajansları, reklamverenleri ve markalarını sunmuştuk. Bu ay ise en başarılı 11 kampanyayla huzurlarınızdayız.

The Cat Report: Yılın En Başarılı Kampanyaları listesi 10 ajansın 11 projesinden oluşuyor. Listeye giren ajanslar sırasıyla Medina Turgul DDB, Havas, TBWA\Istanbul, Wunderman Thompson Turkey, BLAB, 4129Grey, Circus, Punch BBDO, Concept ve Jaguar Projects.

Değerlendirme yapılırken dikkate alınan yarışmalar ise şunlar: Felis Ödülleri, Curious Felis, Effie Türkiye, Effie Europe, Cannes Lions ve Kristal Elma. Bu yarışmalardan kazanılan birincilik ödülleri ve büyük ödüller sonucu belirliyor.

Değerlendirmeye özel ödüller, kategori ikincilikleri ve üçüncülükleri dahil edilmiyor. Puanlamalar ise şu şekilde yapılıyor: Ulusal yarışmalardaki birinciliklere beş, büyük ödüllere 10; global yarışmalardaki birinciliklere 15 ve büyük ödüllere 20 puan veriliyor.

Cesur bir kampanya: #DedimOlabilir

2021’de, Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonası’ndaki başarısı kadar pembe saçları ve cinsel yönelimiyle de dünyanın ilgilendiği bir oyuncuydu Ebrar Karakurt. Aynı zamanda genç kızların ilham aldıkları önemli bir karakter. Şampiyonalar sırasında cinsel yönelimi nedeniyle özellikle Türkiye’deki dinî çevrelerce sert eleştirilere maruz kaldı. Bir grup, sosyal medyada kendisini linç etmek isterken büyük bir çoğunluk ise ona sahip çıktı.

Türkiye’nin özellikle son 10 yılda oluşmuş “normal”i, bu tip durumlarda markaların sessiz kalması. Elidor tam bu sırada ezber bozan bir şey yaptı: #DedimOlabilir filmini yayına girdi. Böylece sadece Ebrar’a sahip çıkmakla kalmadı, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan markalar liginin de zirvesine tırmandı. Ayrıca şampuan reklamlarında alışılagelmiş uzun saçlı kadınların yerine kısa saçlı bir kadını kullanarak bir başka ezberi daha bozdu.

Kampanya özellikle sosyal medyada büyük bir yankı uyandırdı. Sosyal medya kullanıcılarının yanı sıra çok sayıda influencer, sanatçı, gazeteci ve kanaat önderi büyük bir övgüyle kampanya filmini paylaştı. Yarışmalarda ise pek çok birincilik ve büyük ödül kazanarak en iyiler listesinin zirvesine yerleşti.



Reklamveren: Unilever / Elidor

Reklam Ajansı: Medina Turgul DDB

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

The Cat Report: 2021’in en iyileri 3 Jan 2022, 9:54 am

Yaratıcı endüstrilerde belirli kriterler dikkate alınarak hazırlanan, objektif tek rapor The Cat Report belki de. Bütün bir yıl boyunca üretilen iletişim, reklam, pazarlama projelerinin ulusal ve global yarışmalardan elde ettikleri sonuçları dikkate alarak hazırladığımız bir rapor. Yılın en yaratıcı, en etkili ajansları ile reklamverenleri ve markalarını kapsıyor. Bu yıl raporda şunlar yer alıyor:

  • 2021’in yaratıcı ajansı
  • 2021’in en etkili ajansı
  • 2021’in çıkış yapan ajansı
  • 2021’in bağımsız ajansı
  • 2021’in markalı içerik ajansı
  • 2021’in performans ajansı
  • 2021’in PR ajansı
  • 2021’in prodüksiyon ajansı
  • 2021’in medya ajansı
  • 2021’in dijital medya ajansı
  • 2021’in reklamvereni
  • 2021’in sivil toplum kuruluşu

2021’deki raporda yeni neler var?

Geçtiğimiz yıldan farklı olarak bu yıl ödüllerini dikkate aldığımız iki yeni yarışma eklendi listemize: Effie Europe ve Curious Felis. Özellikle en etkili ajansı belirlerken bu yarışmaları dikkate alıyoruz.

Ayrıca yine geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl raporda yılın dijital medya ajansı, yılın performans ajansı, yılın markası, yılın sivil toplum kuruluşunu da bulabilirsiniz.

Üretken bir yıl oldu 2021

2021’de üretilen projelerde çok belirgin bir artış oldu. Örneğin Felis Ödülleri 4 bin 339 projeyle tüm zamanların en yüksek başvurusunu aldı. Kristal Elma 2 bin 414 projeyle kendi rekorunu kırdı.

Önceki yıl olduğu gibi bu sene de yaratıcılığın ve etkinin sınırlarını zorlayan projeler takdir gördü.

Geçtiğimiz yıl Felis’e eklenen, Türkiye’den globale açılan fikirlerin yarıştığı global kategorilerdeki projeler en çok ödül toplayanların başında geldi.

2021 yılında halka arz olan ve başarılı bir talep toplayan People Communications bize çok küçük ölçekli bir endüstri olan reklam sektörünün kaderi değişiyor mu acaba diye düşündürdü.

İnişli çıkışlı döviz kurları, büyük bir çöküş yaşayan ve ne zaman rahatlayacağı belli olmayan ekonomik ortam, özellikle yaratıcı sınıfların nefes almasını engelleyen sosyal ortam… Sanıyorum 2021’in en öne çıkanlarıydı. Bu ortamda ne yazık ki gelecekle ilgili öngörüler yapmamız kolay değil. Zaten markalar, ekipler de artık eskisi gibi yıllık planlar yapamıyorlar. Her an her şeyin değişme ihtimali herkesin biraz daha temkinli olmasını da beraberinde getirdi.

2022’nin daha iyi bir yıl olmasını diliyorum.

2021’in en iyileri

2021’in Yaratıcı Ajansı: TBWA\Istanbul

2019 yılında The Cat Report verilerine göre yılın en yaratıcı ajansı seçilen TBWA\Istanbul, bir yıllık aranın ardından, bir kere daha ödül performanslarına göre senenin en iyisi olmayı başardı. Bu yıl özellikle Görünmez Dilekçeler kampanyasıyla Cannes Lions’ta kucakladığı Altın Aslan ile göğsümüzü kabartan ajans, Felis Ödülleri’nden 11 Felis, Kristal Elma’dan 15 Kristal ve Effie Türkiye’den 2 Effie’yi kucaklayarak The Cat Report 2021 sonuçlarına göre Yılın Yaratıcı Ajansı unvanına kavuştu.

2021’in En Etkili Ajansı: Havas Istanbul & Turkey

2020’yi Yılın Yaratıcı Ajansı unvanıyla kapatan Havas bu sene unvanını her ne kadar TBWA\Istanbul’a devretse de ajansın etkili reklamcılık alanındaki başarıları onu 2021’de yılın en etkili ajansı mertebesine taşıdı. 2021’in en başarılı reklam ajansları sıralamasında ikincilik gibi kıymetli bir sıraya oturan Havas, Curious Felis’ten aldığı Büyük Ödül ve 2 Altın’a ek olarak Effie Türkiye ve Avrupa’dan da aldığı toplam 3 ödülle 2021’in en etkili ajansı.

Yılın en başarılı yaratıcı ajansları

AJANS FELİS  CURIOUS FELİS  KRİSTAL ELMA  EFFIE  EFFIE EUROPE CANNES LIONS TOPLAM PUAN
1 TBWA\Istanbul 11   15 2   1 29 155
2 Havas Istanbul & Turkey 11+2 2+1 4 2 1   20+3 140
3 Concept 13+1   10 1     24+1 130
4 4129Grey 12+1   8+1       20+2 120
5 Wunderman Thompson Turkey 11+1   8 1     20+1 110
6 Rafineri 8+1   11       19+1 105
7 Medina Turgul DDB 9+1   4+2 1     14+3 100
8 Punch BBDO 11+2   1+1 1     13+3 95
9 Tribal Worldwide Istanbul 10   4       14 70
10 BLAB 8+1   3       11+1 65
11 Circus 9+1   2       11+1 65
12 VMLY&R İstanbul 3 2 5 3     13 65
13 Publicis Groupe Turkey 5   6 1     12 60
14 Lokal 1   6+1       7+1 45
15 BÜRO 1   3+1       4+1 30
16 Happy People Project 3     3     6 30
17 Karbonat 4   2       6 30
18 Renee 5   1       6 30
19 Adorno Agency     2+1       2+1 20
20 Muhabbet 1   3       4 20
21 MullenLowe İstanbul 2   2       4 20
22 aRthuR 2   1       3 15
23 Blender 3           3 15
24 Hype 3           3 15
25 Monroe   1 2       3 15
26 Scope Digital 3           3 15
27 Tatbiki İstanbul     1+1       1+1 15
28 Alametifarika     2       2 10
29 Contentine 2           2 10
30 Epica Marka     2       2 10
31 Judo 1   1       2 10
32 Salvo 1   1       2 10
33 Standby Creative Group 2           2 10
34 The Others Brand Experience Agency 1 1         2 10
35 Titrifikir       2     2 10

2021’in Çıkış Yapan Ajansı: Renee

2020’de ıskaladığı yılın en başarılı ajansları listesine bu yıl 18’inci sıradan iddialı bir giriş yapan Renee, gösterdiği takdire şayan atılımla büyük bir alkışı hak ediyor. Bu yıl 5 Felis ve 1 Kristal’i evine götüren ajansın başarısındaki aslan payıysa mazhar olduğu ilgiyle yılın en konuşulan işlerinden biri olan Beşiktaş’ta Kadının Adı Var kampanyası.

2021’in Bağımsız Ajansı: Concept

The Cat Report verileri ışığında son üç yıldır Rafineri’nin taşıdığı yılın bağımsızı bayrağını ajanstan devralan Concept, 2021’de sergilediği performansla Yılın Bağımsız Ajansı unvanının sahibi. Geçtiğimiz bir yılda hayata geçirdiği projelerden elde ettiği başarılarla The Cat Report sıralamasındaki yerini altıncı sıradan üçüncü sıraya yükseltmeyi başaran ajansın A101 ve Vestel için hazırladığı Böyle Böyle Zengin Oluyorlar ve Voleybolun Yeri gibi kampanyaların bu başarıya katkısı şüphesiz.

2021’in Markalı İçerik Ajansı: Circus

Geçtiğimiz yıl bu sayfalardan okurlara seslenirken Circus’ın Wunderman Thompson ile birlikte en iyi çıkış yapan ajanslardan biri olduğunu söylemiştik. 2020’deki başarıdan tesadüf payını silen yeni başarılar, ajansın adını 2021’in en iyi markalı içerik ajansı olarak sektör tarihine kazıdı. Bayer için hazırladığı Eller Eller ve Finish projelerindeki yüksek performansı, başarıya giden yolu ajans için hazırlayan başlıca işlerden.

2021’in Performans Ajansı: Hype

Markalara performans odaklı reklam ve pazarlama yönetimi, veri entegrasyonu ve analizi, dönüşüm optimizasyonu, arama motoru optimizasyonu ve teknoloji danışmanlığı hizmeti sunan Hype, bu yıl 24’üncü sıradan giriş yaptığı The Cat Report’taki başarısıyla 2021’in Performans Ajansı unvanının sahibi. 2021’de 3 Felis kucaklayan Hype’ın imza attığı projelerden öne çıkanlar arasındaysa Little Ceasars Pizza için hazırlanan Hızlı ve Lezzetli ile BMW Türkiye için hayata geçirilen The Magic Remote yer alıyor.

Sırada: 2021’in en başarılı PR ajansları

The Cat Report: 2020’nin en iyileri 4 Jan 2021, 9:00 am

En yaratıcı ve en etkili projelerden yola çıkarak hazırladığımız, yılın en iyilerini kapsayan The Cat Report sonuçlarını paylaşma zamanı. 2020’nin en yaratıcı, en etkili ajansları, markaları, reklamverenleri, prodüksiyon şirketleri, iletişim ve medya ajansları çalışmaya devam ettiler, ürettiler. Rapora geçmeden önce nasıl bir yıl geçirdiğimizi özetlemek isterim.

2020 insanlık tarihinde ender rastlanabilecek yıllardan biriydi. Başlangıçta kimse COVID-19 virüsünün dünyayı bu kadar etkileyeceğini tahmin etmemişti. Neler yaşamadık ki 2020’de! Belirsizlik, kaos, kaygı, yalnızlık, endişe… Örneğin Ipsos verilerine göre “Endişeli hissediyorum” diyenlerin oranı yüzde 91’e ulaştı.

Hastalığın yayılmaya başlamasıyla Mart 2020 ortasında apar topar evlere kapandık. Önce durumu anlamaya çalıştık, sonra hızla uyum sağlamaya başladık. Evimiz, işimiz, dünyamız sınırlı metrekarelere sığdı. Yeni yaşam alanımızı yeni duruma göre şekillendirdik. Daha çok çalıştık, yeni çözümler, yeni iş modelleri geliştirdik. Çıkmazın içinden yeni yollar aradık. Çoğu endüstri gibi reklam, pazarlama, iletişim, medya da pandemi döneminden çok etkilendi.

2020’de neler değişti?

Önce insan değişti. Yani markaların tüketicileri. Pandemi öncesi uzun sürelerde değişen tüketim alışkanlıkları günlük hatta saatlik değişmeye başladı. Başta harcama alışkanlıklarımız değişti. Pandeminin hızlı etkileri farkındalıklarımızı artırdı. Örneğin sağlık bilincimiz gelişti. Araştırmalara baktığımızda bir aydınlanma yaşadığımızı görüyoruz. Örneğin çevreyi, doğayı korumak isteyenlerin oranı yüzde 71’e ulaştı. İnsanların iklim değişikliğine hassasiyetleri arttı. “Bilime saygı duyuyorum” diyenlerin oranı yüzde 63’ü geçti. Yerel değerlerin ve tarımın değerinin farkına vardık.

Değişen marka davranışları

İnsanın bu değişimini yakından izleyen bazı markaların hızla durumu kavrayıp stratejilerini bu yönde geliştirdiklerine tanık olduk. Bu nedenle 2020’de doğaya saygılı, aktivist daha çok marka gördük. Çevre dostu şirketlerin arttığını hissettik. Markalar yerel değerleri öne çıkarmaya başladı. Değişen sağlık, hijyen anlayışına uygun ürünler, hizmetler hızla hayatımıza girdi. Sayıları çok olmasa da rekabeti ikinci plana atarak daha uzlaşmacı, diğerleriyle dayanışma içerisinde gerçekleşen projeleri izledik. Değişen ortama uygun daha hız odaklı iş modelleri çoğaldı. Samimiyet, sahicilik çabaları ön plana çıktı.

Gerçek yaratıcılık ve etki yılı: 2020

Tüm bu değişimler tabii ki pazarlama, reklam ve iletişimi de fazlasıyla etkiledi. Toplumsal sorunlara duyarlılığın arttığı, gündem odaklı, sosyal yaratıcılığın öne çıktığı bir sene oldu 2020. Tüm mecraların merkezinde ise dijital vardı.

2020 yaratıcılığın ve etkinin sınırlarını zorlayan, gerçekten yaratıcı ve etkili olanların ayrıştığı bir yıl oldu. Bunu Felis Ödülleri tamamlandığında çok net görmüştük zaten. Diğer yarışma sonuçlarıyla birlikte değerlendirince emin olduk.

Yaratıcılığın kilometre taşlarının değiştiğini Cat Report 2020 sonuçlarından çok net görebilirsiniz. Yıllardır konuştuğumuz, amaç amaç amaç diye markaların diline pelesenk olan “brand purpose” kavramı gerçek anlamda sahnelerdeydi. Eğer bu konuda derslerde okutulacak örnekler aranıyorsa burada açıkladığımız pek çok çalışma bu ihtiyacı fazlasıyla karşılayacaktır. 2020’nin şampiyonu bir anlamda “brand purpose” oldu.

The Cat Report 2020

Bu sene raporu üç yarışmanın sonuçlarını dikkate alarak hazırladık: yaratıcılığın ve etkinin birlikte dikkate alındığı ve yaratıcı, marka temsilcisi, iletişimci, veri bilimcisi gibi sektörün tüm taraflarını temsil eden 300’e yakın insanın değerlendirme yaptığı Felis Ödülleri; yaratıcılığın öne çıktığı, daha çok ajanslardaki saygın kreatiflerin değerlendirme yaptıkları Kristal Elma Ödülleri; etkinin öne çıktığı ve kreatifler, marka temsilcileri, araştırmacılar ve akademisyenlerin jürisinde yer aldıkları Effie Ödülleri.

Rapor için sadece büyük ödül ve birincilik ödülleri dikkate alınıyor. İkincilik ve üçüncülükler değerlendirme dışı. Ulusal yarışmalarda birinci olanlar beş, büyük ödüller ise 10 puan alıyor.

The Cat Report: 2020'nin en iyileri

Yılın en iyi ajansları

  AJANS FELİS  KRİSTAL ELMA  EFFIE  TOPLAM PUAN
1 Havas İstanbul 23+3 31+2 4 58+5 240
2 Wunderman Thompson 9 12   21 105
3 Happy People Project 8 4+2 5 17+2 105
4 TBWA\Istanbul 7 8 3 18 90
5 Rafineri 5 10+1 1 16+1 90
6 Concept 7+1 6 2 15+1 85
7 4129Grey 6 9   15 75
8 BLAB 6+1 4   10+1 60
9 Tribal Worldwide İstanbul 10 2   12 60
10 BÜRO 5+1 2   7+1 45
11 Circus 5+1 1   6+1 40
12 VMLY&R 4 3   7 35
13 Cheil Worldwide Turkey 4 2   6 30
14 Punch BBDO 4 2   6 30
15 Publicis İstanbul 1 2 2 5 25
16 Karbonat 3 1   4 20
17 Medina Turgul DDB 3 1   4 20
18 Roy+Teddy 4     4 20
19 Salvo 2 2   4 20
20 Akampüs 3     3 15
21 Kompüter 2 1   3 15
22 Ideart   3   3 15
23 Lokal   3   3 15
24 YouthWorks 3     3 15
25 Ajans Digital 1 1   2 10
26 Contentine 2     2 10
27 Creasoup 2     2 10
28 FormatC 2     2 10
29 Ingage     2 2 10
30 Kaf   2   2 10
31 Monroe 1 1   2 10
32 MullenLowe İstanbul   1 1 2 10
33 Senfonico 1 1   2 10
34 SO GOOD Creative 2     2 10
35 Telepati  1 1   2 10

The Cat Report’ta değerlendirilen yarışmalar Felis Ödülleri, Kristal Elma, Effie Türkiye ve Cannes Lions’tır. Puanlar her yarışma için eşit olmak üzere; birincilik ödüllerine 5, büyük ödüllere 10 puan verilerek hesaplanmıştır. 2020 yılında düzenlenmeyen Cannes Lions hesaplamalara dahil edilmemiş, tablolarda gösterilmemiştir. 2 ve üzeri ödülü olan ajanslara yer verilmiştir.

2020’nin en yaratıcı ajansı: Havas İstanbul

2019’da yılın çıkış yapan ajansı olmuştu Havas İstanbul. Reckitt Benckiser için yaptığı pek çok projeyle dikkat çekmiş ve bir önceki yıl 24’üncü sıradayken The Cat Report 2019 listesinde dördüncü sıraya yükselmişti. 2018’den bu yana hayata geçirdiği ve kesintisiz her yıl yeni fikirlerle beslediği Finish – Türkiye’nin Suyu projeleriyle bu sene açık ara liderliği ele geçirdi.

Değişen yaratıcılık anlayışına en hazır ajans olarak 2020’ye imza attı Ergin Binyıldız’ın kreatif liderliğindeki Havas İstanbul ekibi. Felis’ten 23 birincilik, 3 Büyük Ödül kazandılar. Kristal Elma’dan ise 40 birincilik, 3 Büyük Ödül. Havas İstanbul toplam 67 birincilik ve 6 Büyük Ödül’le The Cat Report’un liderlik koltuğuna açık ara yerleşti.

Havas İstanbul aynı zamanda 13 yıldır hazırladığımız The Cat Report’un rekorunu da kırdı. Bugüne kadar en yüksek puanı almayı başardı.

2020’nin en etkili ajansı: Happy People Project

Etkililik ödüllerinden yola çıkarak seçtiğimiz yılın en etkili ajansı unvanını Happy People Project aldı. Effie’den beş ödülle dönen, Felis’ten sekiz birincilik ödülü alan Happy People Project Amedeus Sahnede, Bazı Karantinalar Ömür Boyu Sürer, Ford Trucks Yol Yardımı, İyilik aracı, Sütaş 45. Yıl İletişimi gibi projelerle her iki yarışmada da dikkatleri toplamayı başardı.

Yaşar Akbaş liderliğindeki ajans aynı zamanda 2020’nin en iyileri listesinde üçüncü sıraya yerleşti ve ilk beşe giren iki bağımsız ajanstan biri oldu.

2020’nin çıkış yapan yaratıcı ajansı: Wunderman Thompson

2019’da 22’nci sırada yer alan Wunderman Thompson, başarılarıyla The Cat Report 2020 listesinde ikinci sıraya yerleşti. Özellikle adidas projeleri, Bayer için gerçekleştirdiği Bepahthol Dry Skin projesi pandemi döneminde çok konuşulmuş, dikkat çekmişti. Sami Basut’un kreatif liderliğindeki Wunderman Thompson hem senenin en iyi ikinci ajansı hem de en iyi çıkış yapan ajansı oldu.

En iyi çıkış yapanlarda dikkat çeken bir başka ajans da Circus. Özer Sata’nın liderliğindeki Circus, Türkiye’nin ilk markalı içerik ajansı. Pandemi döneminde Finish için yaptıkları entegrasyonlar ve Migros için hazırladıkları Tarım Bizim Geleceğimiz belgeseliyle dikkat çeken ajans 2019’da 21’nci sıradayken 2020 raporunda 11’inci sıraya yükseldi.

2020’nin en başarılı bağımsız ajansı: Rafineri

Raporun beşinci sırasında yer alan Rafineri geçtiğimiz iki yılda olduğu gibi bu sene de yılın bağımsız ajansı oldu. Happy People Project’le birlikte ilk beşe giren iki bağımsız ajanstan biri Rafineri. Ayşe Bali ve Emre Kaplan’ın kreatif liderliklerindeki ajansın en çok dikkat çeken işleri ise şunlardı: Turkcell BİP Emoji – Lider 03, Flormar – Precious Curl, Sahibinden.com – 20. Yıl Kampanyası, Sahibinden.com – İkinci El ve Flüt, Duru Tiyatrosu – Kurumsal Kimlik.

The Cat Report: 2020'nin en iyileri

Sırada: 2020’nin en başarılı medya ajansları

2020’de MediaCat’te en çok okunan 10 haber 31 Dec 2020, 8:56 am

Güzel anların yıl boyunca patlak veren ve nükseden felaketlerle gölgendiği belalı bir seneyi nihayete erdiriyoruz. 2020 gibi bir yılın akılda hoş hatıralar bırakması pek mümkün değil ancak arkamızda bıraktığımız senenin en konuşulanlarına yeniden göz atmakta sakınca yok. 2020’nin bitmesine saatler kala, Mediacat.com’da yıl boyunca yer verdiğimiz haberlere yeniden göz atarak içlerinden en çok okunanları sizler için derledik.

İşte karşınızda, 1 Ocak – 30 Aralık 2020 tarihinde MediaCat’te yayınlanan içerikler arasından en çok okunan 10’u…

Haber başlıklarına tıklayarak ilgili haberin sayfasına gidebilir, kaçırdığınız veya hatırlamak istediklerinize göz atabilirsiniz.

1. Coronavirus’ten sonra

Coronavirus pandemisinin dünya genelinde etkisini iyiden iyiye hissettirerek toplumların alışkanlıklarını kökten bir biçimde değiştirmeye koyulduğu ve durumun en azından bir süre daha devam edeceğinin artık net bir şekilde anlaşıldığı günlerde, alanında uzman isimlerden coronavirus sonrası dünyaya dair öngörülerini dinlediğimiz Coronavirus’ten Sonra bu senenin en çok okunan haberi oldu.

2. The Cat Report: 2019’un en yaratıcı ajansları

Bu yıl 12’nci kez yayınlanan The Cat Report, senenin en çok okunan haberleri sıralamasında her zamanki gibi üst sıralarda. Sadece okurları için değil, ülkemiz iş dünyası için de önemli bir referans kaynağına dönüşen The Cat Report’a göre 2019’un en çok ödül alan reklam ajansı TBWA\Istanbul, çıkış yapan reklam ajansı Havas, bağımsız ajansı Rafineri, medya ajansı Mindshare Turkey, PR ajansı Excel İletişim ve Algı Yönetimi ve reklamvereni Reckitt Benckiser.

3. 50 under 30

Hayallerinin peşinde koşan, çıtayı daima bir üst noktaya yükseltmekten korkmayan, sektörün gelecek vadeden yaratıcı, cesur ve sıradışı gençlerini okurlarla buluşturan genç isimlerini derleyen 30 under 30 listemiz, bu yıl daha büyük bir unvan çeşitliliğiyle yenilenerek 50 under 30 başlığıyla okurunun karşısındaydı. Kreatiften stratejiste, sosyal medya yöneticisinden yönetmene, illüstratörden veri uzmanına, medya planlamacıdan halkla ilişkiler uzmanına ve daha nicelerine uzanan bir skalada, sektörün 30 yaş altındaki 50 yetenekli ismini bir araya getirdiğimiz seçki yılın en çok okunan üçüncü haberi.

4. En yaratıcı 50

Türkiye’nin 2019’da yaratıcılık karnesi en kabarık isimlerini buluşturduğumuz En Yaratıcı 50, bu sene en çok okunan 10 haber arasında dördüncü sırada.

5. Dünyanın en değerli 100 markası açıklandı

MediaCat’te bu yılın en çok okunan beşinci haberi WPP ve Kantar tarafından hazırlanan 2020 Brandz Top 100 Global Markalar listesi oldu. Bloomberg piyasa verileriyle birlikte dünya genelinde 3,8 milyon kişiden elde edilen tüketici içgörülerinin analiz edildiği çalışmada zirve Amazon’undu.

6. Coronavirus sonrası reklamcılık

Koşullar dünyayı ve alışkanlıkları değişime zorlarken tüm sektörler gibi reklamcılık da süreçten payına düşeni alacak. Coronavirus sonrası reklamcılığa dair öngörülerini okurlarımızla paylaşan 4129Grey CEO’su Alemşah Öztürk’ün imzasını taşıyan Coronavirus Sonrası Reklamcılık yılın en çok okunan altıncı haberi.

7. Cumhuriyet kaç kere ilan edildi?

Sabancı Holding’in başrolünde Timuçin Esen ile yayınladığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı reklamı #BizBuCumhuriyeteAşığız, MediaCat’te yılın en çok okunanları arasına girmeyi başardı. “Cumhuriyet kaç kere ilan edildi bilir misiniz?” sorusunun Cumhuriyet ile gelen kazanımların yaşamımızdaki yansımalarıyla yanıt bulduğu reklam filmi Alametifarika imzası taşıyor.

8. Influencer’lar ve davranışsal dönüşüm

“Doğru soru hangi influencer ile çalışayım değil, hangi alt-kültür kümelerinde yayılmak istiyorum; bu kümelerdeki bağlantılı davranışlar, semboller, kimlik sinyalleri nelerdir ve son olarak bu kümelerdeki hangi influencer’lar benim için faydalı olabilir olmalı” diyen İhsan Özçıtak’ın MediaCat için kaleme aldığı köşeyazısı Influencer’lar ve davranışsal dönüşüm, MediaCat’te yılın en çok okunan sekizinci haberi.

9. Sahibinden.com 20 yaşında

Sahibinden.com’un 20’nci yılı için hazırlanan #20yıldırsahibindencom reklamı yılın en çok okunan haberlerinden biri olmayı başardı. 20 yıl önce çocuğunun üniversite hayaline kavuşması için otomobilini satmak zorunda kalan bir babanın onca yılın ardından yaşadığı mutluluğun anlatıldığı film reklam ajansı Rafineri imzasını taşıyor.

10. Passat’ı bulan Passat’ı alır

Bedava Passat sahibi olmanın hayalini kuranlar arasından kayak becerilerine güvenenleri İsveç’e davet eden Volkswagen İsveç’in The No Show Room adlı kampanyası MediaCat’te yılın en çok okunan okunanları arasındaki yerini aldı. Karla kaplı doğaya içinde bir Passat’ın olduğu aynalı bir showroom saklayan markanın, Passat’ı ilk bulana vermeyi vadettiği kampanyası Nord DDB imzası taşıyor.

Page processed in 0.288 seconds.

Loading Offers..
Home Privacy Policy