Add your feed to SetSticker.com! Promote your sites and attract more customers. It costs only 100 EUROS per YEAR.

Title


Description

TAG 15/20


Your domain [ rss | feed ]


Pleasant surprises on every page! Discover new articles, displayed randomly throughout the site. Interesting content, always a click away

Segers & Balcaen

Flexible packaging & Technical films

Spontane sollicitatie 13 Jan 2025, 12:10 pm

Spontane sollicitatie

 

Segers & Balcaen is één van de belangrijkste spelers op de West-Europese markt van barrièrefolies en flexibele verpakkingen voor diepvriesproducten, verse voeding, e-commerce en technische folietoepassingen voor nichemarkten. Met 60 jaar ervaring en een sterk team hebben we een uitgebreide knowhow opgebouwd waarop multinationals beroep doen. Zo gaan de technische films die in onze fabrieken in Liedekerke en Diest gemaakt worden de wereld rond. Naast onze investeringen in een duurzame werkbeleving voor onze medewerkers, stellen we ons project #futureofplastics voorop waar we de duurzame economie en het circulaire gebruik van plastic ondersteunen.

 

Wacht niet langer op de toekomst, maak hem samen met ons. Stuur je CV en motivatiebrief
naar hr@segers-balcaen.com. voor een snelle terugkoppeling. En wie weet, tot binnenkort!

Het bericht Spontane sollicitatie verscheen eerst op Segers & Balcaen.

Plastic: geen afval, maar een herbruikbare grondstof 30 Sep 2024, 1:53 pm

Kijk eens in uw diepvries. De kans is groot dat er een product van Segers & Balcaen in ligt. Of althans de verpakking ervan. Het familiebedrijf is één van de belangrijkste spelers van barrièrefolies en flexibele verpakkingen op de West-Europese markt. Daarbij besteedt het bijzondere aandacht aan een duurzame economie en het circulaire gebruik van plastic. “Papier een zegen en plastic een boosdoener voor het milieu?” Het is een misvatting die CEO Paul Balcaen, algemeen directeur Gracy Ramont en general director Emmanuel Verschueren maar al te graag de wereld willen uit helpen.

STERCK. Plastic verpakkingen en Segers & Balcaen, ze gaan hand in hand.

Emmanuel: “Dat kan je wel zeggen. In onze vestigingen in Diest en Liedekerke produceren we allerhande plastic verpakkingsoplossingen. Denk aan krimpfolie voor drankverpakkingen, FFS-folie voor diepgevroren producten of droge voeding, laminaat voor het verpakken van verse voeding en paperlike dat vaak gebruikt wordt voor boter of gist. Voor de niet-voedingssector produceren we laminaatfolie, geschikt voor het verpakken van tuinartikelen, releasefilm voor verpakkingen van onder andere composiet en e-commercezakken.”

Gracy: “Het unieke aan ons bedrijf is dat we een onestopshop zijn. Naast het bedrukken van plastic en de productie van plastic zakken, zijn wij leverancier van onze eigen plastic. We verhitten granulaten tot 150 °C, stuwen die tegen een flinke snelheid in een gekoelde toren van 20 meter hoog en rollen het plastic eindproduct beneden op. Zo hebben we het volledige productieproces voor onze klanten in eigen handen en kunnen we de eigenschappen van het materiaal beter op elkaar afstemmen.”

STERCK. Dat vraagt om doorgedreven research en development?

Paul: “En of. Onze specialiteit is dat we tot het dunste plastic kunnen gaan, zonder aan kwaliteit in te boeten. Dat heet downgauging. Het zorgt ervoor dat we minder plastic moeten gebruiken, terwijl het eindproduct een even sterke perforatieweerstand heeft en een even zware ballast kan dragen. Het maakt van plastic een ecologisch alternatief.”

Circulaire visie

STERCK. Is plastic dan ecologisch?

Gracy: “Absoluut. Dankzij downgauging gebruiken we minder plastic dan dat er papier nodig is voor een verpakking. Bovendien wordt papier na zeven recyclagerondes toxisch, terwijl plastic veel meer recycleerbaar is. Al heeft die sterkte ook een zwakte: het is bijna niet afbreekbaar. Maar ook daar spelen we een rol van betekenis. Zo maken we ons eigen regranulaat. Dat betekent dat we bestaand plastic versmelten en verhakselen tot bolletjes granulaat. Wij zien en gebruiken plastic dus als een herbruikbare grondstof.”

Naast het bedrukken van plastic en de productie van plastic zakken, zijn wij leverancier van onze eigen plastic.

STERCK. Onder andere Coca-Cola is één van die believers in circulaire krimpfolie, correct?

Emmanuel: “Klopt. Voor Coca-Cola hebben we twee jaar testen doorlopen. Zo werd een sixpack drank, omhuld in onze gerecycleerde krimpfolie, onderworpen aan crash- en sleeptesten. Intussen zijn we in Nederland effectief gestart met de productie, voorlopig zonder klachten. Een studie toont bovendien aan dat het gerecycleerde materiaal tot 80% minder CO2-uitstoot in vergelijking met virgin materiaal.”

Duurzame e-commerce

STERCK. Ook met de e-commerce zak weten jullie uit te pakken. Wat maakt die precies speciaal?

Gracy: “Als je soms ziet hoe het er verpakkingsgewijs aan toe gaat in de e-commerce, dan krijg ik er rillingen van. Producten worden in plastic gewikkeld en geplaatst in een kartonnen doos, opgevuld met piepschuim. Waarom bij verzendingen drie soorten verpakking combineren wanneer het uit één materiaal vervaardigd kan worden? Met ons R&D-team zijn we op zoek gegaan naar een oplossing en dat is onze plastic e-commerce zak geworden. Die bestaat voor 100% gerecycleerd plastic uit zee. Een veel logischere keuze voor e-commerce.”

Paul: “Niet alleen omdat we zo de opkuis van de oceaan een handje toesteken, ook op logistiek vlak is dit een interessante oplossing. De kartonnen dozen nemen heel wat ruimte in beslag, drie keer meer dan onze e-commerce zak. De distributie kan dus per rit maar een derde van de klanten kan beleveren. Voor de retour zit er raar maar waar een plastic zak in de doos. Wij hebben onze e-commerce zak van een dubbele sluiting voorzien, zodat zij dezelfde zak kunnen gebruiken voor hun retour. Daarnaast kunnen bedrijven deze zakken personaliseren.”

Misconceptie

STERCK. Jullie blijven innoveren, maar wat is de grootste hindernis in jullie ondernemersverhaal?

Gracy: “De mindset van de consument en alle jammerlijke beslissingen die daaruit volgen. We gaan even 30 jaar terug in de tijd: de petfles komt op de markt en iedereen ziet dat als de grote boosdoener omwille van het gebruik van plastic.”

Paul: “Maar dan neem je er een studie van San Pellegrino bij, die de internationale reis van hun glazen waterflessen in kaart brengt. Dat is hallucinant. Eerst worden de volle flessen naar verschillende uithoeken wereldwijd vervoerd. Nadien komen ze retour naar Italië. Leeg. En met heel wat vrachttransport. Alle flessen worden gespoeld, ontdaan van hun etiketten en nadien opnieuw in de markt gezet. En als kers op de taart versmelten ze het glas na een vijftal gebruiksbeurten bij een temperatuur van maar liefst 1.200 °C. In totaal gaat het per fles om een CO2-uitstoot die drie keer groter is dan een petfles die bovendien ter plaatse wordt gerecycleerd bij een temperatuur van slechts 180 °C.”

STERCK. Geloven jullie dat die foute perceptie er vandaag nog steeds is?

Gracy: “Absoluut. Twee jaar geleden kregen we van één van onze aankopers te horen dat ze voor een bepaalde productie de overstap maakten van plastic naar karton. Een keuze waar de fabrikant zelf niet eens achter stond. ‘Maar we moeten handelen volgens de mindset van de consument’, klonk het, ook al wist die dat plastic minder slecht is voor de omgeving dan karton. Vandaag volgen merken hun klanten, die verkeerd denken omdat ze verkeerd worden ingelicht. Er moet een shift komen zodat de consument correct wordt ingelicht.”

Maatschappelijke excellentie

STERCK. Op welke manier hopen jullie mee die shift te creëren?

Emmanuel: “In Liedekerke hebben we bijvoorbeeld een project opgezet met de scholen. Jaarlijks nodigen we kinderen uit om een kijkje te komen nemen binnen onze bedrijfsmuren. Ze weten immers niet wat hier precies gebeurt en op deze manier trachten we hen toch bewuster te maken over plastic. We laten hen ook plastic van thuis meenemen dat we hier ter plaatse recycleren. Aan de school bezorgen we nadien een gerecycleerd product dat de kinderen zelf kunnen gebruiken.”

STERCK. Jullie hebben ook aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen jullie hr-beleid.

Emmanuel: “Binnen het bedrijf tellen we zo’n 170 medewerkers, waarvan een grote meerderheid meer dan tien jaar ervaring op de teller heeft staan. Ook daar proberen we een stapje verder in te gaan, denk aan re-integratie op de arbeidsmarkt. Mensen die langdurig werkloos zijn of te kampen kregen met verslavingen, trachten we kansen te bieden zodat ze de draad weer zouden oppikken. Reeds jarenlang werkt hier bijvoorbeeld een jongen met een mentale beperking. Het werk dat hij hier verricht, is onmisbaar. Je ziet hem werkelijk stralen van trots dat hij iets kan betekenen, en dat werkgeluk straalt ook op ons en de rest van de medewerkers af.”

STERCK. Ook met de gemeente Liedekerke hebben jullie een project opgezet?

Emmanuel: “We zijn erg gepassioneerd door het groene verhaal. Om dat verder om te zetten in daden, hebben we in de gemeente Liedekerke een belangrijke stakeholder gevonden. Het bestuur wil inzetten op zonnepanelen, ook voor de industrie. Als grootste werkgever in de gemeente hebben ze ons mee in hun plannen betrokken. De parking aan het station, waar we vlak aan liggen, wordt volledig overdekt en komt vol zonnepanelen te liggen. De energie die daarmee wordt opgewekt, zullen wij kunnen gebruiken. We sluiten op dat project van de gemeente aan en denken eraan om ook onze daken vol zonnepanelen te leggen.”

Het bericht Plastic: geen afval, maar een herbruikbare grondstof verscheen eerst op Segers & Balcaen.

Plastic is onbeperkt recycleerbaar 30 Sep 2024, 1:50 pm

Het gaat verpakkingsspecialist Segers & Balcaen voor de wind want de pandemie speelt hen in de kaart. Al krijgt het Vlaamse bedrijf ook vaak de wind van voren: als fabrikant en leverancier van plastics hebben ze namelijk de perceptie tegen. En die is gebaseerd op misvattingen, klinkt het stellig. Enige duiding dringt zich op.

Nog voor het interview van start gaat, gooit algemeen directeur Gracy Ramont een visje uit. Of we ook ‘tegen plastic’ zijn. We zijn vooral neutraal, verdedigen we ons en we zijn ook leergierig. Exact om die reden zijn we op bezoek bij Segers & Balcaen, een familiebedrijf dat het ondanks de negatieve connotatie omtrent plastic tot één van de belangrijkste spelers op de markt van barrièrefolies en flexibele verpakkingen van West-Europa schopte. Denk daarbij aan krimpfolie voor het verpakken van flessen, blikken en drankverpakkingen maar ook aan bedrukte folies en laminaatfolies voor het verpakken van etenswaren zoals vlees, vis, charcuterie, versbereide maaltijden en nog veel meer. Het bedrijf is naar eigen zeggen ook koploper in de productie van ‘paperlike’, een product dat eruitziet als papier, maar eigenlijk een PE-folie is. Typische producten die daarmee verpakt worden, zijn onder meer diverse soorten boter en gist. Wat al die producten met elkaar gemeen hebben? Plastic. En het mag dan als een contradictie klinken, Gracy Ramont is formeel: plastic is absoluut niet nefast voor het milieu, wel integendeel. Is plastic dan ecologisch verantwoord?

Gracy Ramont: “Absoluut. Dankzij downgauging (het dunner maken van plastic, red.) gebruiken we minder plastic dan dat er papier nodig is voor een verpakking. Bovendien wordt papier na zeven recyclagerondes toxisch, terwijl plastic oneindig recyclebaar is. Al heeft die sterkte ook een zwakte: het is bijna niet afbreekbaar. Maar ook daar spelen we een rol van betekenis. Zo maken we ons eigen regranulaat. Dat betekent dat we bestaand plastic versmelten en verhakselen tot bolletjes granulaat. Wij zien en gebruiken plastic dus als een eeuwig herbruikbare grondstof.”

STERCK. Circulair is het toverwoord in het ecologische debat. Jullie zijn echter niet de enige believers, want één van jullie grote klanten denkt actief mee, niet?

Emmanuel Verschueren: “Klopt. Voor Coca-Cola hebben we twee jaar testen doorlopen. Zo werd een sixpack drank, omhuld in onze gerecyclede krimpfolie, onderworpen aan crash- en sleeptesten. Intussen zijn we in Nederland effectief gestart met een testcase, voorlopig zonder klachten. Een studie toont bovendien aan dat het gerecyclede materiaal tot 80% minder CO2-uitstoot in vergelijking met virgin (nieuw, red.) materiaal.”

STERCK. Jullie maken niet enkel plastic, jullie zijn eigenlijk ook een drukkerij?

Emmanuel: “Dat is onze sterkte: we bedrukken onze producten zelf. Kortom, we zijn de leverancier van onze drukkerij. Dat is een strategische beslissing geweest van mijn vader (stiefvader Paul Balcaen, red.). Dit betekent voor de klant een enorme tijdswinst én die klant moet maar één partner aanspreken voor zijn product.”

 

Duurzame e-commerce

STERCK. Ook met de e-commercezak weten jullie uit te pakken. Wat maakt die zo speciaal?

Gracy: “Als je soms ziet hoe het er verpakkingsgewijs aan toe gaat in de e-commerce, dan krijg ik er rillingen van. Producten worden in plastic gewikkeld en geplaatst in een kartonnen doos, opgevuld met piepschuim. Waarom bij verzendingen drie soorten verpakking combineren wanneer het uit één materiaal vervaardigd kan worden? Met ons R&D-team zijn we op zoek gegaan naar een oplossing. Dat is onze plastic e-commercezak geworden. Die bestaat voor 100% uit gerecycled plastic dat uit de zee gevist werd. Een veel logischere keuze voor e-commerce.”

Paul Balcaen: “Niet alleen omdat we zo de opkuis van de oceaan een handje toesteken, ook op logistiek vlak is dit een interessante oplossing. De kartonnen dozen nemen heel wat ruimte in beslag, drie keer meer dan onze e-commercezak. Dat betekent dat bedrijven tot drie keer minder klanten kunnen beleveren. Klanten sturen de dozen ook vaak halfvol terug.
Qua transport van lege inhoud kan dat tellen. Wij hebben onze e-commercezak van een dubbele sluiting voorzien, zodat zij dezelfde zak kunnen gebruiken voor hun retour. Daarnaast kunnen bedrijven deze zakken personaliseren.”

Sensibilisering

STERCK. Hebben jullie de ambitie om op dit vlak een rol te spelen qua sensibilisering?

Emmanuel: “Dat doen we nu al. Hier in Liedekerke hebben we bijvoorbeeld een project opgezet met de scholen. Jaarlijks nodigen we kinderen uit om een kijkje te komen nemen binnen onze bedrijfsmuren. Ze weten immers niet wat hier precies gebeurt en op deze manier trachten we hen toch bewuster te maken over plastic. We laten hen ook plastic van thuis meenemen dat we hier ter plaatse ­recyclen. Aan de school bezorgen we nadien een gerecycled product dat de kinderen zelf kunnen gebruiken.”

STERCK. Jullie zijn begonnen als fabrikant van plastic zakjes voor klanten in de regio, maar met klanten als Coca-Cola en DHL treffen we jullie producten overal ter wereld aan. Hoe groot is de omzet die jullie in het buitenland realiseren?

Emmanuel: “Een groot deel van onze producten geraakt in het buitenland omdat onze Belgische klanten hun producten exporteren. Zo is België een zeer grote speler op het vlak van aardappelproducten. Wat de verpakking ervan betreft, zijn wij één van de grootste spelers. Het is moeilijk om daar cijfers op te kleven.”

Gracy: “Als ik zou moeten schatten, denk ik dat 30% van wat we hier produceren in Liederkerke naar het buitenland gaat. Vanuit ons bedrijf in Diest wordt 70% van onze producten geëxporteerd.”

Het bericht Plastic is onbeperkt recycleerbaar verscheen eerst op Segers & Balcaen.

Bezoek van Zijne Majesteit de Koning 30 Sep 2024, 1:48 pm

In het kader van het 75-jarig bestaan van UNIZO, bezocht Zijne Majesteit de Koning vandaag het familiebedrijf Segers & Balcaen te Liedekerke. De koning werd ontvangen door UNIZO-voorzitter Peter Brysse, gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche, zaakvoerders Paul Balcaen en Gracy Ramont en de Burgemeester van Liedekerke Steven van Linthout. De Belgische vorst ging in gesprek met verschillende ondernemers over circulariteit en bracht een bezoek aan de productieruimte van het bedrijf.

UNIZO 75

“Het is toch met enige trots dat we vandaag Zijne Majesteit de Koning hebben mogen verwelkomen om ons 75-jarig bestaan te vieren”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “75 jaar is ook niet niks. De wortels van UNIZO gaan terug tot 1948. Toen stichtten een aantal gemotiveerde zelfstandige ondernemers het toenmalige NCMV. Iemand moest de belangen van de zelfstandigen eindelijk gaan verdedigen in het verre Brussel. We zijn nu 75 jaar later, en hoewel we niet meer te vergelijken zijn met het oude NCMV, delen we nog steeds dezelfde missie om zelfstandige ondernemers te versterken. Al 75 jaar werken we aan een beter ondernemersklimaat in ons land. We zijn trots op wat we realiseerden, maar houden voortdurend de blik op wat komen gaat. Het centrale gespreksthema vandaag was duurzaamheid. We maken nu de spannende shift mee naar een economisch model dat gebaseerd is op circulariteit en emissiereductie. Die transitie is onherroepelijk en onomkeerbaar. De doelstellingen zijn niet min: tegen 2050 moet onze samenleving volledig koolstofneutraal zijn. Onze kmo’s zullen hier de volgende jaren een cruciale rol in spelen.”

Rondetafel met ondernemers

Tijdens het rondetafelgesprek vertelden de ondernemers  passioneel over hoe hun bedrijf vandaag bijdraagt aan een meer duurzame samenleving.

Deelnemers: 

Paul Balcaen en Gracy Ramont van Segers en Balcaen openden met plezier de deuren van hun bedrijf om het Koninklijk bezoek te verwelkomen. Segers en Balcaen is een Belgisch productiebedrijf met twee vestigingen (Liedekerke & Diest) en is koploper in Europa in de productie van plastiek verpakkingsfilm dat extra dun is (reduce), op basis van 100% gerecycleerd materiaal (reuse) en 100% recycleerbaar (recycle).  Ze helpen mee aan de opruiming (plastiek) zwerfafval in de natuur door met gerecycleerd natuur- en zee-afval (“Wildplastic”) nieuwe hoogwaardige folie te produceren.

Zaakvoerster Gracy Ramont :“Het was voor ons een eer en toch ook een zeer speciale en aangename ervaring om Zijne Majesteit de Koning de mogen ontvangen op ons bedrijf ter ere van 75 jaar UNIZO. Tijdens de rondleiding was het een mooie kans om onze duurzame en innovatieve manier van werken in de praktijk te kunnen tonen.”

Het bericht Bezoek van Zijne Majesteit de Koning verscheen eerst op Segers & Balcaen.

Page processed in 3.132 seconds.

Loading Offers..
Home Privacy Policy